VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Objective 5.1 – Determine effective snapshot use cases

Merhaba,

VCP-DCV Study Guide makale serimizin bu bölümünde sizlere Snapshot kullanım senaryoları hakkında bilgi vereceğim. Daha önce yazmış olduğum VCP-DCV Study Guide makalesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

VCP-DCV 2019 Study Guide

Bir virtual machine üzerinde snapshot aldığınızda o virtual machine’in o anki ekran görüntüsü alınır. Yani virtual machine’in o anda yapılan tüm bilgiler disk’e kayıt edilir. Bir virtual machine üzerinde snapshot aldığınızda birden fazla kez geri dönüş yapabilirsiniz. Yani şöyle düşünün, örneğin windows işletim sistemine sahip bir virtual machine’e bir update geçtiniz ve fail verdi. Böyle bir durumda snapshot’ı revert ederek hızlı bir şekilde virtual machine’i çalışır konuma getirebilirsiniz. Çünkü snapshot aldığınızda virtual machine’in o anki anlık görüntüsü alınır ve saklanır. Snapshot’a birden fazla revert yapabilirsiniz, bunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Eğer bu tarz update/upgrade gibi çalışmalarda snapshot yerine backup tercih ederseniz bir takım zamansal problemler yaşayabilirsiniz 🙂 Snapshot sayesinde virtual machine’i çok hızlı birşekilde çalışır duruma getirebilirsiniz ancak backup’dan restore etmek zaman alacaktır.

Snapshot
Snapshot

Bir virtual machine üzerinde birden fazla snapshot alabilirsiniz. Ancak VMware, alınan snapshot’ların 24 ile 72 saat arasında silinmesini önermektedir. Şunu unutmayın ki, bir virtual machine’de snapshot alındığından itibaren performans problemi yaşamaya başlar. Tabi burada sahip olduğunuz disk ve donanımında önemi büyüktür.

Bir virtual machine’in snapshot’Inı aldığınızda virtual machine’in ayarlarını ve virtual disk’in o anki durumunun anlık görüntüsünü alırsınız. Snapshot alırken eğer memory seçeneğini seçiyorsanız virtual machine üzerindeki memory bilgisi diske indirilmiş olur. Snapshot aldığınızda virtual machine klasöründe bazı dosyalar oluşur.

Snapshot dosyaları:

Snapshot aldığınızda, .vmdk, -delta.vmdk, vmsd ve vmsn dosyaları oluşur. Varsayılan olarak tüm delta diskler, vmsd ve vmsn gibi dosyalar virtual machine’in bulunduğu klasörde oluşur ve burada depolanır.

Delta disk dosyaları:

Bir virutal machine içerisinde Guest OS çalışabilmesi için bir disk gereklidir. VMware’de bu disk’in uzantısı vmdk dosyalarıdır. Snapshot alındıktan sonra oluşan delta dosyaları ise aradaki farkı temsil eder. Yani virtual machine üzerinde değişen datalar delta disklere yazılır. Ayrıca snapshot alındıktan sonra artık .vmdk dosyasına işletim sistemi veri yazmaz. Artık sadece delta dosyasına veri yazılır. Bir delta diskinde iki dosya bulunur. Bunlardan bitanesi virtual disk’e descriptor dosyasıdır diğeri ise raw data’nın tutulduğu dosyalardır.

Delta diski oluşturan dosyalara child disk veya redo logs denir.

Flat dosyası:

Delta dosyalarına bağlı dosyalardan birtanesi flat dosyalarıdır. Yukarıda raw data’nın tutulduğu dosyalardır. Bu dosyayı datastore’un içerisine girdiğinizde göremeyebilirsiniz. Ancak SSH ile login olduğunuzda görebilirsiniz.

Database dosyası:

Virtual machine’in snapshot bilgilerini içeren ve Snapshot Manager’da yer alan bilgilerin çekildiği dosyadır. Bu dosya .vmsd uzantılıdır. Bu dosya içerisinde her snapshot için bilgiler ve alt diskler arasındaki ilişkileri tanımlayan bilgiler bulunur.

Memory dosyası:

Virtual machine’in snapshot’ını alırken memory seçeneğini seçerseniz, snapshot’ı revert ettiğinizde virrtual machine power on bir şekilde karşınıza gelir. Eğer memory seçeneğini seçmezseniz virtual machine’i snapshot’dan revert ettiğinizde power off bir şekilde karşınıza gelir. Memory seçeneğini seçerek snapshot aldığınızda snapshot’ın tamamlanması biraz zaman alacaktır. Bunun sebebi memory üzerindeki data’nın disk’e indirlmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak memory seçeneğini seçmezseniz snapshot çok hızlı bir şekilde tamamlanacaktır. Snapshot’ın süresi, virtual machine’in sahip olduğu memory’e bağlı olarak değişmektedir.

Snapshot’lar virtual machine performansını etkileyebilir ve bazı disk türleri veya sharing disk kullanıyorsanız snapshot desteklenmez. Snapshot’lar kısa vadeli çözümlerdir ve 24 ile 72 saat arasında silinmesi gerekir. Eğer uzun süre snapshot’lar kullanılırsa performans problemlerine yol açabilir.

Virtual machine üzerinde RDM disk kullanılıyor ve RDM disk tipi fiziksel ise snapshot alınamaz, desteklenmez. Eğer virtual machine power on veya suspend durumdayken snapshot alınmaya çalışırsa ve üzerinde independent disk tipi var ise snapshot desteklenmez.

Virtual machine üzerinde bulunan Guest OS’da mutlaka ve mutlaka VMware tools bulunması gerekir. Aksi halde alınan snapshot tutarlı olmayabilir.

Snapshot’lar DirectPath IO aygıtlarında desteklenmez.

VMware, bus sharing kullanılan virtual machine’lerde snapshot desteklemez. Eğer bus sharing kullanıyorsanız Guest OS içerisinden file based yedek alarak bu sorunu aşabilirsiniz.

Snapshot bir yedekleme çözümü değildir. Çünkü disk’in anlık görüntüsü yine datastore içerisinde bulunur. Virtual machine’in silinmesi durumunda snapshot’da silineceği için bir yedekleme methodu değildir. Ayrıca bir den fazla snapshot’ın bulunması durumunda hem performans sorunu hemde yönetimsel anlamda sorunlar yaşabilirsiniz. VMware, production ortamında bulunan vrtual machine’lerde snapshot alınmasını önermez. Çünkü bu esnada performans kaybı yaşanır ve virtual machine bundan olumsuz etkilenebilir. Eğer bir virtual machine’de 2TB’den büyük disk var ise snapshot alma işlemi çok daha uzun sürebilir.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x