Windows vCenter 5.5 to VCSA 6.0 Upgrade
Merhaba,
vSphere 6.5 ile birlikte artık vCenter Server Appliance tarafında daha fazla geliştirmeler olduğunu gördük. vSphere 6.5 ile birlikte Windows ve vCenter Server Appliance arasında fark olmadığını hatta vCenter Server Appliance 6.5 üzerinde daha fazla özellik olduğunu gördük. Şuanda vSphere 6.5’a doğrudan geçiş yapmak istemeyebilirsiniz ancak sisteminizi buna göre uygun bir şekilde hazır tutmak isteyebilirsiniz.
Ben bu yazımda Windows vCenter Server 5.5 olan ortamı vCenter Server Appliance 6.0’a nasıl aktarılacağını anlatacağım. Ancak makaleye başlamadan önce bazı bilgiler vermek istiyorum. Windows vCenter Server 5.5’den vCenter Server Appliance 6.0 ‘a migration yaparken VMware vCenter Server 6.0 U2M isimli ISO’yu kullanacağız. Bu ISO sadece migration için kullanılır. Yeni kurulum ve upgrade işlemleri support edilmemektedir. vCenter Server 5.5 Update 3d ve öncesi kullanıyorsanız aşağıda belirteceğim yöntemler ile sorunsuz birşekilde vCenter Server Appliance 6.0’a migration işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yapınızda vCenter Server 5.0 veya 5.1 var ise öncelikle vCenter Server’i 5.5’e upgrade etmeniz gerekmektedir. vCenter Server 5.5’in bulunduğu sunucunun herhangi bir önemi bulunmuyor. Yani fiziksel veya sanal vCenter Server 5.5 support edilmektedir. Yukarıda belirtmiş olduğum ISO dosyası ile sadece vCenter Server Appliance 6.0’a migration yapabilirsiniz. Windows vCenter Server 5.5‘i migrate ederek vCenter Server Appliance 5.5 yapamazsınız. Yapınızda external bir database kullanıyorsanız bunların hepsi Embedded vPostgres Database’e migrate edilir. Microsoft SQL Server‘in tüm versiyonları için geçerlidir bu durum. Migration esnasında vCenter Server’in IP, hostname, FQDN gibi değerlerini değiştiremezsiniz.
Not: Windows vCenter Server 5.5 üzerinde Update Manager kurulu durumda ise bu migrate edilmeyecektir. vCenter Server Appliance migration‘ı tamamlandıktan sonra Update Manager için ayrı bir sunucu kurmanız gerekecektir.
vCenter Server Appliance migration işlemi için aşağıdaki link’den ISO dosyasını indiriyoruz.
https://my.vmware.com/group/vmware/details?downloadGroup=VC60U2M&productId=491
Indirmiş olduğumuz ISO dosyasını Windows vCenter Server’a kopyalıyor ve ISO dosyasını mount ediyoruz.
ISO mount ettikden sonra migration assistant bölümüne giriyoruz ve VMware-Migration-Assistant isimli uygulamayı çalıştırıyoruz. Tabi bu işlemi Windows vCenter Server üzerinde yapmamız gerekiyor.
VMware Migration Assistant.exe isimli uygulamayı çalıştırdıktan sonra ilk olarak bizden [email protected] isimli SSO domain’inin şifresini istiyor. Bunu yazıyoruz ve Enter butonuna basıyoruz. Bu işlemi yaptıkdan sonra biraz beklememiz gerekiyor çünkü migration öncesinde çeşitli script’ler çalışıyor. Bu işlem biraz zaman alabiliyor.
Script’ler tamamlandıktan sonra artık migration işlemini başlatabiliriz. Zaten yukarıdaki ekrandada görebileceğiniz üzere migration işleminin aşamaları belirtiliyor. Migration işlemine başlamak için ilk olarak vCenter Server Appliance’in deploy edileceği ESXi host’a erişen bir sunucu içerisine ISO dosyamızı kopyalıyoruz. Daha sonrasında bu ISO dosyamızı mount ediyoruz.
ISO’muzu mount ettikden sonra vcsa-setup.html isimli dosyayı çalıştırıyoruz ve yukarıdaki ekran ile karşılaşıyoruz. Bu ISO üzerinden yanlızca migration işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Windows VMware vCenter Server 5.5 ‘den vCenter Server Appliance 6.0’a migrate edileceğini belirten bir yazı ile karşılaşıyoruz. OK butonu ile devam ediyoruz.
Karşımıza ilk olarak kullanıcı sözleşmesi çıkıyor. Onaylıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
vCenter Server Appliance 6.0’ın deploy edileceği ESXi host’un bilgileri yazıyoruz ve Next butonu ile devam ediyoruz. Migration işlemi vCenter Server Appliance’in deployment’ı tamamlandıktan sonra başlayacaktır.
Set up virtual machine bölümünden aşağıdaki bilgileri dolduruyoruz.
Appliance name: ESXi host üzerinde oluşacak virtual machine’in ismini belirtiyoruz.
OS password: vCenter Server Appliance’in password’unu belirtiyoruz.
Confirm OS password: OS password’e belirtmiş olduğunuz password’u tekrar yazıyoruz.
Enable ssh: Deploy edildikten sonra SSH’ın enable duruma olmasını istiyorsanız bu seçeneği seçiyoruz.
Next ile devam ediyoruz.
Connect to source server bölümünden migration’ı yapılacak Windows sunucunun bilgilerini yazıyoruz.
Source Windows Server: Windows üzerine kurulu vCenter Server 5.5’in IP adresini yazıyoruz.
Migration Assistant port: Default olarak bırakıyoruz.
SSO password: Windows vCenter Server’in SSO password’unu belirtiyoruz.
Optional data to migrate: Performans ve diğer eski dataların migrate’i için bu seçeneği seçebilirsiniz.
Next ile devam ediyoruz.
Join AD Domain bölümünden domain admin şifresini girmemiz isteniyor. Bu bilgileri tamamladıktan sonra Next ile devam ediyoruz. Sizin Windows vCenter Server’in domain’e dahil değil ise bu bölüm ile karşılaşmazsınız.
Yapınızın büyüklüğüne göre Appliance size’İni belirlemeniz gerekiyor. Yapınızda kaç host kaç virtual machine var ise ona göre size seçmeniz gerekiyor. Böylece deploy edilecek vCenter Server Appliance’in CPU, Memory ve disk’i ayarlanacaktır. Next ile devam ediyoruz.
vCenter Server Appliance 6.0’ın deploy edileceği datastore’u seçiyoruz. Eğer isterseniz enable thin disk mode seçeneğini seçerek Appliance’in disk’lerini thin olarak deploy edebilirsiniz.
Önemli olan bölümlerden birtanesi burası. vCenter Server Appliance’in bağlı olacağı portgroup’u seçiyoruz. Hemen sonra network type bölümünden vCenter Server Appliance’in IP adresini belirtmeniz gerekiyor. Ben burada DHCP seçtim. DHCP üzerinden otomatik IP alacak zaten migration işleminden sonra IP adresi değişecektir. Ancak siz isterseniz Static bölümünden IP adresi belirtebilirsiniz. Dediğim gibi bu IP sadece Windows vCenter Server’a erişmek için gerekli olacaktır. Migration sonrasında IP adresi değişecektir.
Finish butonu ile artık migration işlemini başlatabiliriz.
Migration işlemi başladığında Windows vCenter Server‘da açık durumda olan cmd ekranından aşamaları izleyebilirsiniz. Migration işlemi tamamlanmadığında otomatik olarak Windows vCenter Server shutdown edilecektir.
Tüm işlemler tamamlandığında yukarıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Bu aşamadan sonra vCenter Server’a IP’nizi yazıp bağlanabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi vCenter Server’in hostname ve IP adresi doğru gözüküyor. vSphere Web Client ile bağlantı yaptığımda vCenter Server 6.0’a update edildiğini görüyoruz. Bu aşamadan sonra eski vCenter Server 5.5’i isterseniz silebilir istersenizde bir süre daha saklayabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir durum.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Tayfun hocam, upgarde başladığında aşağıdaki hatayla karşılaşıyorum sen karşılaştın mı hiç: Error: Failed to discover a system name that is compatible with both your VMware vCenter Server certificate and your VMware Single Sign-On certif icate that can be used to migrate to a VMware vCenter Server Appliance with an embedded Platform Services Controller. Resolution: Regenerate your VMware vCenter Server SSL certificate and your VMware Single Sign-On SSL certificate to have a common system name tha t can be used to migrate your system to VMware vCenter Server Appliance with Platform Services Controller. DHCP IP Address cannot be used as a… Read more »