VMwareVSANVxRail

VxRail mi VSAN mı?

Merhaba,

En son VxRail ile ilgili yazdığım makaleden sonra VSAN ile ilgili çeşitli makaleler yazmaya devam ettim. Sanırım bazı bölümlerde çeşitli soru işaretleri oluşmuş olacak ki birçok kişi’den VxRail ile VSAN arasındaki farkın ne olduğuna dair çeşitli mail’ler aldım. Hatta VxRail’in avantajı ne olacak diye soran kişi sayısı oldukça fazlaydı. Aslında iki aynı klasman’da ki ürünler değil. Nihayetinde birtanesi donanım ile birlikte geliyor ki buna HCIA diyoruz. Diğer ise bir software. Evet VxRail’de VSAN altyapısını kullanıyor ama VSAN ile VxRail’i bu bağlamda karşılaştırmak çok doğru değil.

Daha önce VxRail ve VSAN ile ilgili yazmış olduğum yazıya aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

Nedir bu VxRail?

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

Bu yazıyı aslında çok uzatmayacağım. Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi VxRail, VMware ve EMC’nin ortak geliştirdiği bir ürün. VxRail altyapısında VSAN kullanıyor. Yani VSAN tabanlı bir ürün. Buraya kadar sanırım herkes anlamış ama bundan sonrasında bazı kopukluklar olmuş. Neden VSAN almalıyız? Neden VxRail almalıyız? gibi çeşitli sorular geldi.

VSAN eğer kullanmak isterseniz, donanımızını kendiniz alıp kullanabilirsiniz. Ancak burada VSAN HCL üzerinden almış olduğunuz donanımları kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü her ürün VSAN tarafında support edilmiyor. Dolayısıyla donanım’ı seçerken dikkatli olmanız gerekiyor. Donanım alımından sonrada kendiniz kurulumunu gerçekleştirebiliyorsunuz.

VxRail tercih ederseniz peki bu nasıl oluyor? VxRail Hyper-Converged Infrastructure Appliance (HCIA) olduğu için satın almanız durumunda tercih etmiş olduğunuz donanım ile birlikte gelmektedir. Yani VxRail almanız durumunda donanım ihtiyacınız olmayacak ve daha kolay bir yönetim yapabileceksiniz. Daha önce Evo:Rail ile ilgili çeşitli yazılar yazmıştım.

Introduction to VMware EVO: RAIL – Part 1

Introduction to VMware EVO: RAIL – Part 2

Evo:Rail’in arayüzünden kısaca bahsetmiştim. VxRail’inde aslında bundan çok fazla bir farkı yok. VMware Virtual SAN tabanlı olmasına rağmen hemen hemen hiç VMware vSphere Web Client’a login olmadan bütün işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu dediklerimin daha anlaşılır olması için aşağıya birkaç tane ekran görüntüsü ekliyorum.

vxrail1

VxRail’in arayüzü sayesinde virtual machine’lerinizi kısa sürede oluşturabilirsiniz. Dilerseniz clone dilerseniz’de ISO üzerinden kuruluma devam edebilirsiniz. Evo:rail yazımı incelediyseniz zaten arayüzü oldukça benzer.

Ortama yeni bir node eklemekte bir okadar kolay. VxRail sayesinde 3 node’dan 64 node’a kadar kolay bir şekilde büyüyebilirsiniz. Yeni bir VxRail aldığınızda VxRail Manager bunu otomatik olarak algılıyor ve eğer isterseniz bunu kolayca mevcut ortamınıza ekleyebiliyorsunuz.

vxrail2

VxRail Manager üzerinden ESXi host’ların durumlarını görebilirsiniz. Normalde VSAN kullanıyorsanız bunların hepsini vSphere WebClient’daki performance monitor’den bakmanız gerekiyor. VxRail ‘de VMware’in herhangi bir arayüzüne giriş yapmadan kolayca host’ların utilization ve health durumlarını görebilirsiniz.

vxrail5

VSAN ile VxRail’i karşılaştırdığınızda aslında aralarında bir hayli fark var. VxRail‘in üzerinde bulunan VxRail App Store (Market) bölümünden siz VxRail için hazıırlanmış birçok uygulamayı download edebilirsiniz. vSphere Data Protection’u kolayca kurabilir ve virtual machine’lerin yedeklenmesini sağlayabilirsiniz. Yine bu bölümden isterseniz Recovery Point’i kurabilir ve replikasyon işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bunların hepsini basit bir şekilde yapabilirsiniz.

vxrail9

Yukarıda genel olarak bazı özelliklerden bahsettim. VxRail, VSAN alt yapısını kullanıyor ancak burada VxRail yönetim otomasyonu ile daha çok ön plana çıkıyor. VxRail olmadan da VSAN’ı kullanabilirsiniz. Ancak burada VxRail size bir kutu çözümü sunuyor. Yani tam tabiri ile anahtar teslim bir yapı veriyor. Üzerindeki otomasyonu sayesinde vm oluşturma, update işlemlerini basit bir şekilde yapabilirsiniz. OEM bir sunucu üzerinde VSAN tercih ederseniz, istediğiniz gibi config yapabilir, istediğiniz şekilde edit’leyebilirsiniz. Hatta isterseniz çeşitli tune işlemleri yapıp daha performanslı bile çalıştırabilirsiniz. Ancak sürekli takip etmeniz gerekir, VSAN ortamına yeni bir node eklemek istediğinizde çeşitli ayarlar yapmanız gerekebilir. ESXi host’ların update/upgrade işlemlerinde VSAN üzerinde bir efor sarfetmeniz gerekebilir. Yine VSAN ortamının bulunduğu vCenter’a yeni bir uygulama yüklemek istediğinizde deployment işlemi onların konfigurasyonu vs vaktinizi alabilir.

VxRail ise daha compact bir yapı. Bunun üzerinde özel bir tune işlemi yapamazsınız. Support almak istediğinizde doğrudan EMC’den support alırsınız. Yani tek bir noktaya bağımlı olursunuz. Açıkcası bu bir avantaj. VxRail üzerindeki patch management’i son derece basit. Tek bir tuş ile ESXi host’ları update edebilirsiniz. Isteğe göre VxRail App Store’dan uygulama download edebilir ve bunu hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Açıkcası VSAN mı VxRail mi tercih etmeliyim? sorusu çok genel bir soru. Yani neyi amaçlıyorsunuz onu iyi analiz etmeniz gerekiyor. Eğer siz, ben çok birşey bilmiyorum, uğraşmakta istemiyorum, herşeyi kendisi yapsın, donanımda kendisi gelsin, network ile storage ile uğraşmak istemiyorum gibi bir düşüncedeyseniz evet VxRail’i tercih edebilirsiniz.

Ancak kendinizin hazırlayacağı bir VSAN cluster’ından da çok farklı deneyimler ve performanslar elde edebilirsiniz. Bunuda unutmamak gerek 🙂

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x