VMwareVMware vCenter

vSphere Web Client Flash Crash Sorunu

Merhaba,

Geçtiğimiz hafta vSphere Web Client‘a giriş esnasında yaşanılan bir sorun hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. Google Chrome veya Mozilla firefox kullanıyorsanız vSphere Web Client 6.x sürümüne bağlanmak istediğinizde crash uyarıları ile karşılaşabilirsiniz. Tabi vSphere 6.5 ile birlikte gelen HTML5 Client‘da böyle bir sorun bulunmadığını belirtmek isterim. Ayrıca şuan için sorun sadece vSphere 6.x Web Client’da yaşandığını ve vSphere 5.x’in bundan etkilenmediğini belirteyim. En azından şuana kadar vSphere 5.x Web Client ile ilgili gelen rapor bulunmuyor.

Hoş ben bu sorunu vermiş olduğum bir eğitim sırasında yaşadım. Tam da cumartesi günü bu sorunu yaşamam hem sınıftakiler hemde benim için güzel oldu 🙂 Ama neyseki o anda bunu hemen aştık.

Firefox ve Google chrome’da yukarıdaki gibi bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Tekrar şunu belirteyim HTML 5 Client‘da böyle bir hata ile karşılaşmıyorsunuz. Sorun tamamen flash tabanlı web client’da ortaya çıkıyor. Sorunu detaylı araştırdığımda 27.0.0.170 numaralı flash versiyonundaki bir bug’dan dolayı oluştuğunu gördüm. Hatta bununla alakalı bir bug kaydıda mevcut. Bunu aşağıdaki link’den görebilirsiniz. Ayrıca bu versiyonun yani 27.0.0.170 versiyonun resmi olarak bir download link’ide bulunmuyor.

https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=774862

Bundan önceki flash versiyonlarında sorun olmadığı için yeni gelen versiyonda neler değiştiğini araştırmaya başladım ve adobe forumunda yer alan bir bilgi dikkatimi çekti. SWF bytecode’unun ilk doğrulamasında kullanılan kuralların değiştirildiği bilgisini gördüm. VMware tarafından kullanılan SWF’nin bu doğrulama denetimleri karşısında başarısız olduğu için vSphere Web Client’in açılmadığını öğrendim. SWF bytecode’u doğrulamasında nasıl değişiklik yapılacağı konusunda araştırmalara başlandığı belirtiliyor.

Konu ile ilgili adobe’nin yazısına aşağıda görebilirsiniz.

Thanks, and sorry for the inconvenience.  We’re aware of the issue and are investigating to see if we can provide some relief.

For background, to address the security issue discovered in the wild that prompted this release [1], we more tightly enforce rules in the initial validation of the SWF bytecode.  For some reason, the SWF that VMWare uses is failing those validation checks.

This has always been the case, but weren’t treating the validation failure as fatal, and would apply some more nuanced heuristics.  We’re now aborting immediately at the validation failure to ensure that we’re addressing the entire set of possible related issues.

It’s not immediately clear why it happens to be this particular SWF, but it’s old, and there’s the possibility that a compiler bug or third-party toolchain created some invalid bytecode that wouldn’t normally exist in an equivalent SWF compiled from a newer toolchain.

We’re now looking to see if we can be a little more surgical and allow this content to run normally again, now that we’ve made it through the immediate priority of addressing the vulnerability being abused in the wild.  We’ll be happy to update the thread as we have new information about the availability of a fix, etc.  In the meantime, we’d strongly recommend using Flash Player 27.0.0.170 for general browsing, and keeping a dedicated VM or browser with Flash Player 27.0.0.156 for the specific task of accessing this content.

[1] Adobe Security Bulletin APSB17-32 – https://helpx.adobe.com/security/products/flash-player/apsb17-32.html

Peki bu sorunu çözmek için ne yapmalıyız onu inceleyelim. Öncelikle bu konu ile ilgili VMware’in yayınlamış olduğu bir KB var. Bu KB’ye aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

https://kb.vmware.com/kb/2151945

Sorunu çözmek aslında basit. Browser’lara bağlı flash’larda çeşitli düzenlemeler yaparak sorunu giderebilirsiniz.

Firefox vSphere Web Client sorunu Çözümü:

Firefox’daki vSphere Client Crash’ini düzeltmek için ilk olarak Start > Run > appwiz.cpl ‘e giriş yapıyoruz.

Mevcut Adobe Flash Player’i Uninstall duruma getiriyoruz. Daha sonrasında aşağıdaki link’den indirmiş olduğumuz dosyayı açıyoruz.

https://fpdownload.macromedia.com/pub/flashplayer/installers/archive/fp_27.0.0.159_archive.zip

Burada 27_0_r0_159\flashplayer27_0r0_159_win.msi isimli dosyayı çalıştırıyoruz. Tabi bu dosyanın kurulumuna başlamadan önce mutlaka firefox’unuzu kapatın. Daha sonrasında kuruluma başlayın.

Kurulum tamamlandıktan sonra Start > Run > Services.msc altında yer alan Adobe Flash Player Update Service’i Disabled durumuna getirmeniz gerekiyor. Aksi halde tekrar adobe flash otomatik güncellenecektir.

Tüm işlemleri başarı ile tamamladıktan sonra Firefox üzerinden artık vSphere Web Client’a sorunsuz bir şekilde erişebileceksiniz.

Google Chrome vSphere Web Client Sorunu Çözümü:

Bu konu ile ilgili aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

https://kb.vmware.com/s/article/2151945

Yeni versiyon ile bu sorun çözülmüştür.

Google Chrome’daki flash probleminin çözümü için öncelikle aşağıdaki dosyayı indirmemiz gerekiyor.

https://kb.vmware.com/selfservice/viewAttachment.do?attachID=2151945_pepflashplayer.7z&documentID=2151945

Daha sonrasında aşağıdaki dizine gitmemiz gerekiyor.

C:\Users\Administrator.TAYFUNDEGER\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\PepperFlash\27.0.0.170

İndirmiş olduğumuz dosya içerisinde yer alan pepflashplayer.dll isimli dosyayı yukarıda belirtmiş olduğum dizine kopyalamanız gerekiyor. Ancak bu dizinde aynı dosyadan olduğu için mevcut dosyanın ismini pepflashplayer.dll_old olarak değiştirmeniz gerekli. Sorun anında kolay birşekilde işlemleri geri alabilirsiniz böylece.

Mevcut dosyanın ismini değiştirdikten sonra indirmiş olduğumuz dosyayı buraya kopyalıyoruz.

Yukarıda bunun bir örneğini görebilirsiniz. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra artık vSphere Web Client’a Google Chrome üzerinden sorunsuz birşekilde erişebilirsiniz.

Yukarıda anlattığım işlemlerin hepsi aslında bir workaround. Bunun kalıcı çözümü için ilerleyen aşamalarda Adobe bir fix çıkarabilir veya browser’lara gelen bir güncelleme bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilir. Böylece sorun yaşayan kişilerin yukarıdaki bu işlemleri yapmasına gerek kalmaz 🙂

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
1
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x