VMwareVMware vSphere Replication

vSphere Replication 6 Introduction – Part 1

Merhaba,

vSphere 6 ürün ailesinin Mart ayında release olması ile birlikte biliyorsunuz ki birçok ürün’ün yeni sürümü geldi. Ben bu yazımda vSphere Replication 6 ile ilgili detaylı bilgiler vereceğim. Daha önce yazmış olduğum vSphere Replication 5.1 ile ilgili yazılara aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

vSphere Replication 5.1 kurulumu Bölüm 1

vSphere Replication 5.1 kurulumu Bölüm 2

vSphere Replication 5.1 Bölüm 3 – Datastore replikasyon

vSphere Replication 6 ile birlikte gelen yenilikler:

  • Network traffic compression: vSphere Replication 6 ile birlikte artık replikasyon yapılan data’mızı sıkıştırarak network üzerinde daha az bir bant genişliği kullanmasını sağlayabilirsiniz. Tabi bu özelliği replikasyon yapacağınız virtual machine üzerinde enable veya disable duruma getirebilirsiniz.
  • Linux guest OS quiescing: Linux tabanlı virtual machine’ler, Linux OS quiescing servisi sayesinde file-system level crash yaşanmaz. Daha tutarlı çalışır.
  • Network isolation: management ve replication trafiğinin olduğu network’u birbirinden ayırabilirsiniz. Yani farklı network’lerde çalıştırabilirsiniz.
  • Increase in product scalability: Her vSphere Replication Management Server; 2000 virtual machine’in eşzamanlı replikasyonunu ve yönetimini yapabilir. Bu önceki sürümlerde 500 ‘idi.
  • Performance improvements: Host-Based replication engine kullanılmıştır. Böylece daha hızlı data transferi ve hızlı senkronizasyonlar gerçekleşmektedir.
  • Interoperability with VMware vSphere Storage DRS at the target site: Replikasyonu yapılan virtual machine artık Storage DRS‘i algılayabilecektir. Bundan dolayı fail etmeyecektir.

vSphere Replication Nasıl Çalışır?

vSphere Replication sayesinde bir virtual machine’ini source ‘dan target’a replikasyonunu yapabilir ve source site’iniz down olduğunda target site’a replikasyonu yapılan virtual machine’leri target’da up duruma getirebilirsiniz.

vSphere Replication; vSphere ile entegre çalışan bir üründür. Source site üzerinde bulunan bir sanal makine ‘nin (Guest) disk’inde ki değişen blok’lar ikinci site’a offline copy olarak gönderilir. Böylelikle replikasyon sağlanmış olur. Tabi bu işlem yapılırken storage’dan bağımsız bir şekilde yapılır. Tabi siz isterseniz replikasyon’un yapılacağı zaman aralığını azaltıp veya çoğaltarak network bandwith’inizi ideal bir şekilde kullanabilirsiniz.  Replikasyonu başlattığınızda, replikasyon durumunu izlemek isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda Monitor bölümünden, replikasyon durumunu, transfer edilen data’nın büyüklüğünü, site’ların durumlarını (up/down) görebilirsiniz.

Replikasyonu yapılan bir virtual machine’i manuel olarak recover etmek istediğinizde, vSphere Replication replikasyon yapılan disk’den bir virtual machine create eder. Ancak bu oluşturulan virtual machine’de network kart’ı connect durumda olmaz. Siz virtual machine power on olduktan sonra istediğiniz network/portgroup’a dahil edebilirsiniz. Ayrıca virtual machine’inizi farklı zamanlarada recover edebilirsiniz.

vSphere Replication’ı yapılandırırken siz isterseniz embedded database’i kullanabilir istersenizde external bir database kullanabilirsiniz.

Eğer siz bir virtual machine’i farklı bir vCenter’a replikasyon yapmak istiyorsanız, ozaman her iki site’a da vSphere Replication kurmanız gerekir. Ancak uzak lokasyonda bulunan ESXi’larınız kullanmış olduğunuz vCenter’a farklı bir Datacenter/Cluster olarak ekli ise ozaman tek bir vSphere Replication kurmanız sizin işinizi görecektir. Yani aynı vCenter’da bulunan farklı bir datastore’a da replikasyon yapabiliriz.

 

two-sites

Yukarıdaki model’de replikasyon iki farklı site arasında yapılmıştır. Yani 2 vCenter ve her vCenter üzerinde vSphere Replication Appliance kurulu durumda.

Replication In a Single vCenter Server

Yukarıdaki model’de replikasyon tek bir site içinde yapılmıştır. Yani ortamda 1 vCenter ve 2 Cluster var. vSphere Replication Appliance ile vCenter içerisinde bulunan virtual machine’leri farklı bir cluster’a veya Datacenter’a replikasyon yapabilirsiniz.

Replication to a Shared Target Site

Yukarıdaki model’de replikasyon 3 farklı site arasında yapılmıştır. 2 Source site’dan 1 tane Target site’a replikasyon yapılmıştır. Böyle bir model’de yine her site üzerinde vSphere Replication Appliance bulunmalıdır.

vSphere Replication Lisanslama:

vSphere Replication’in ayrı bir lisanslaması yoktur. Eğer aşağıdaki lisanslara sahip iseniz vSphere Replication’i kullanabilirsiniz.

  • vSphere Essentials Plus
  • vSphere Standard
  • vSphere Enterprise
  • vSphere Enterprise Plus

Eğer doğru bir lisans’a sahip iseniz vSphere Replication ile replikasyon yapacağınız virtual machine’de herhangi bir limit bulunmaz. Ancak vSphere Replication ‘i kullanabilmeniz için mutlaka vCenter gereklidir. Tek başına ESXi ‘a sahip iseniz vSphere Replication’ı kullanamazsınız.

Son olarak doğru bir lisans ile çalışan vSphere Replication ‘ı kullanarak replikasyon yaptığınız virtual machine’i eğer unsupported bir lisans’a sahip host üzerine taşırsanız vSphere Replication o replikasyonu durdurur.

vSphere Replication 6 Port gereksinimi:

vSphere Replication 6’nın port gereksinimi ile ilgili aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

http://kb.vmware.com/kb/2087769

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Uğur
Uğur

Emeğinize sağlık

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x