VMwareVMware ESXi

vSphere Esxi 5.x iscsi disk ekleme işlemi

Merhaba,

Bu yazımda sizlere vSphere Esxi host’umuza iscsi disk’lerimizi nasıl bağlayacağımızı anlatacağım.

Bu işlem için çok uzun bir işlem yapmanıza gerek yok.Öncelikle bunun için mevcut storage‘ınız üzerinde disk’ler oluşturup bunları iscsi olarak atayıp ip ve iqn bilgilerini girmeniz gerekmektedir.Tabi ortamınızda storage yok ise ve siz yinede bunu test etmek istiyorsanız size, starwinds yazılımını önerebilirim.Bu yazılım ile local disk’inizde herhangi bir boyutu iscsi olarak atayıp esx‘e tanıtabilirsiniz.Tabi bunu başka bir yazımda sizinle paylaşıyor olurum.

iscsi

Ben daha önceden ISCSI eklediğim için kırmızı kutusun içinde olan Add butonu bende pasif durumda.Tabi siz ilk defa ekleyeceğiniz için bu aktif halde gelicektir. Add butonuna bastıkdan sonra karşınıza açılan kutucuk’da herhangi bir işlem yapmayın direk Ok butonu ile çıkalım.Bu işlem yapıldıktan sonra ISCSI software Adapter altında ISCSI type’ı eklenicektir.

iscsi software adapter

ISCSI adapter’i ekledikten sonra, yukarıda belirtmiş olduğum 1 numaralı bağlantı üzerinde sağ click yapıyoruz ve Properties‘ine giriyoruz.Bu seferde karşımıza 2 numaralı ekran çıkıyor.Burada Dynamic Discovery sekmesine geçiyoruz ve Add butonuna tıklıyoruz.Şimdi burada herkes’in aklına şu soru geliyordur.Niye Dynamic Discovery’i seçiyoruz neden Static Discovery seçmiyoruz diye.Arasındaki fark;

Dynamic discovery‘de sadece IP üzerinden doğrulama yapıp ISCSI target’ı ekler.Ama Static’de bu durum böyle değildir.Static‘de hem IP hemde target name yani iqn’i belirtmek zorundasınız. Production ortamında bir kurulum yapıyorsanız direk Static olarak eklemenizi ayrıca CHAP kullanmanızı öneriyorum.Eğer CHAP kullanmazsanız iqn ve ISCSI server‘i bilen herkes o disk’i kullanabilir.Zaten Production ortamında Netapp‘ınız falan var ise iqn belirtmek zorundasınız.Ben bu yüzden yukarıda direk Dynamic‘i seçiyorum ve devam ediyorum.

iscsi adding

1 numaralı bölüme IP bilgilerini yazdıktan sonra eğer özel bir işlem yapmıyorsanız port’da herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve OK butonu ile buradan çıkıyoruz.Daha sonra IP’nin eklendiğini görüyoruz ve Close butonu ile bu ekrandan çıkıyoruz.

iscsi target

ISCSI bilgilerimiz doğru olduğu için path‘leri görebiliyoruz.Gelelim şimdi bunların nasıl ekleniceğine.Eğer disk’ler daha önce formatlandı ise otomatik eklenicektir.Çünkü burada bir çok kişinin yanlış düşündüğü birşey var.ISCSI target bilgisini ekleyip Device ve Path’leri görünce bir çok kişi otomatik datastore’a mount olacaktır diye düşünüyor ancak yok öyle birşey:) Sadece formatlanmış yani daha önce eklenip silinmiş disk’ler(datastore’lar) otomatik olarak eklenicektir.

add-storage

Biz formatlanmamış bir disk’i ekliyoruz.Storage sekmesine giriyoruz ve oradan Add Storage ‘a giriyoruz.Karşımıza açılan ekranda Disk/LUN ‘u seçiyoruz. Network File System’i  yani NFS’i seçmiyorum çünkü ISCSI’nin NFS ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

add-storage2

Buradan disk’i seçiyoruz.Tabi burada ‘da dikkat etmeniz gereken bir konu var.Bu da LUN ID’lerdir.Storage tarafında oluşturmuş olduğunuz LUN ile burada oluşturacağınız LUN ID’yi karşılaştırın.Eğer herşey doğru ise Next ile devam ediyoruz.

file-system-version

File System Version kısmından VMFS-5 mi yoksa VMFS-3 mü olacağını belirliyoruz.VMFS 3 mü yoksa VMFS 5 mi hangisini kullanacağız?Ben burada VMFS 5 seçiyorum çünkü standart 1MB Block size ile 2TB virtual disk kullanılabilmesi,2 TB’ dan büyük RDM desteği (physical mode) gibi özelliği mevcut olduğu için VMFS 5 seçiyorum.VMFS 5 Esxi 5.0 ile birlikte geldiği için VMFS 5 kullanılmasını öneriyorum ben.

current-disk-layout

Burada ise ekleyeceğimiz LUN’un boş olduğunu görüyoruz(The hard disk is blank).Ayrıca LUN özelliklerinide bu bölümden görebiliriz.Kapasite bilgileri, Location bilgileri, LUN ID, Device adını buradan börebiliriz.

properties

Properties kısmında ise Datastore ismini belirtiyoruz.Burada dikkat edeceğiniz konu, vericeğiniz isimde mümkün olduğu kadar ascii karakterler kullanmamanız gerektiğidir.Sadece harf ve sayılardan oluşması sizin için daha iyi olacaktır.Bunuda şu yüzden istiyorum, olur ya herhangi bir sorundan dolayı datastore’larınıza erişemezsiniz ve buradaki sorunu düzeltmek için SSH’dan bağlanıp kontrol etmeniz gerekirse Ascii isimli verdiğiniz datastore’lara SSH üzerinden ulaşımda sorun yaşayabilirsiniz.Sadece bir öneri tabi.Next ile geçiyoruz bu ekranı.

disk-lun-formatting

Bu bölümde vericeğiniz LUN’un Capacity değerlerini ayarlıyoruz.Eğer ki bu LUN’u direk kullanmak istiyorsanız yani bölmek istemiyorsanız Maximum available space seçeneğini seçiyoruz.Ama LUN’un boyutunu ayarlamak istiyorsanız Custom space setting’i seçmeniz gerekicektir.Benim buradaki kişisel tavsiyem Maximum ‘u seçip devam etmeniz yönünde.Eğer bunu ikiye bölerseniz o LUN’u kullanıcak başka guest’lerde performans sorunu yaşanabilir.Tabi sadece bir öneri bu.Next ile devam ediyoruz.

ready-to-complate

Yukarıda daha demin bahsetmiş olduğum üzere VMFS 5 ile birlikte artık block size’ı 1MB iken 2TB disk kullanabiliyoruz.İşlemi tamamlamadan önce bilgileri kontrol ediyoruz ve Finish ile işlemi sonlandırıyoruz.

Bu işlemden sonra zaten Storage bölümün’den eklemiş olduğumuz Datastore’u görebiliriz.

 

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Remzi
Remzi

Merhaba Tayfun Bey,
Vmware Vsphere platformunu sayenizde öğrendiğimizi söyleyebilirim. Bir sorunum var paylaşmak istiyorum.
ISCSI bağlantısı yapıp diski bağladıktan sonra ESXI host makinayı kapatınca bu ISCSI bağlantım kopuyor ve yeniden Rescan all deyip yeniden ISCSI diski bağlamak zorunda kalıyorum. Bu kopmanın yaşanmaması için ne yapmam gerekiyor ?

Tayfun DEGER
Reply to  Remzi

Merhaba,

Açıkcası görmeden hiç birşey söyelyemem. [email protected] adresine detaylı bir mail atabilir misiniz?

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x