VMwareVSAN

VSAN 6 Installation – Part 1

Merhaba,

vSphere 5.5 ile birlikte gelen yeniliklerden birtaneside VSAN‘dı. ESXi host’ları cluster yapmak için storage’a ihtiyacımız oluyor. ESXi host’lara ortak datastore’lar göstermek için storage yatırımı yapılması gerekiyor. vSphere 5.5 ile storage gereksimi ortadan kalkmıştı. Bunun yerine VSAN kullanabiliriz. vSphere 6 ile birlikte ise VSAN tarafında birçok iyileştirme yapılmış durumda.

VSAN 5.5 ile iglili gereksinimleri aşağıdaki link’den inceleyebilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/vsphere-5-5-virtual-san-gereksinimleri.html

Ayrıca daha önce yazmış olduğum VSAN ile ilgili yazılarıma aşağıdaki link’den ulaşabilir veya sitenin arama butonunu kullanarak arama yapabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

whats new VSAN6

Ben bu yazımda VSAN 6 ile ilgili bilgiler vereceğim.

VMware Virtual SAN, fiziksel sunucular üzerindeki disk’leri sanallaştırır ve ortamda bir storage varmış gibi shared datastore’lar oluşturur. Virtual SAN yazılım tabanlıdır. Bunu kullanmanız için ekstra 3party bir ürün kullanmanıza gerek yoktur. ESXi 6 host’a sahip iseniz ve lisans’ınız var ise kullanabilirsiniz. Tabi gereksinimleride karşılamanız gerekiyor.

Virtual SAN ‘i kullanırken ister hybrid istersenizde all-flash olarak kullanabilirsiniz. Eğer manyetik disk’ler (HDD) ve cache’leme yapmak için flash device’lar kullanarak bir cluster oluşturursanız bu hybrid cluster olur. Eğer kullanmış olduğunuz disk’lerin hepsi SSD ise yani cache’i ve depolama için SSD kullanıyorsanız bu da all flash cluster olur. All Flash Cluster’da Flash device’lar yani SSD’ler hem cache hemde depolama amaçlı kullanılır.

Virtual SAN’i cluster’da enable ettiğinizde, host’lar üzerine bulunan disk’ler kullanılarak bir datastore oluşturulur ve bu datastore bütün host’lar ile paylaşılır. Shared bir datastore elde edilir. Siz tabi siterseniz daha sonra datastore kapasitesini veya host kapasitesini arttırabilirsiniz. VMware’in Best Practices’lerini incelediğimde Virtual SAN’e dahil olacak host’ların storage konfigurasyonları benzer olmalıdır. Yani her host üzerindeki raid controller kart ve disk’ler birbirinden farklı olur ise tutarsızlıklar ortaya çıkabilir.Elinizde bulunan ve kullanmadığınız bir host’u,

Virtual SAN cluster’a ekleyebilir ve buna bağlı olarak datastore’un boyutunu arttırabilirsiniz. Ancak bu host üzerinde minimum 1 SSD ve 1 HDD olması gerekmektedir.

Virtual SAN’ın gereksinimlerinden bahsedeceğim kısaca. Aslında belirli başlı gereksinimleri var ve bunlar çok fazla değil.

Hardware Requirements for Virtual SAN:

Storage:

  • Cache için SAS veya SATA arabirimli bir SSD veya PCIe flash kart gereklidir.
  • Cache için kullanılacak flash device’lar VMFS veya farklı bir file system ile formatlanmamalıdır.
  • All flash disk konfigurasyonu için enaz 1 tane SAS veya SATA SSD disk veya PCIe flash device bulunmalıdır.
  • Raid Controller gereklidir.

Memory:

  • Virtual SAN’in memory gereksinimi üzerinde bulundurduğu disk group’larına göre değişkenlik gösterir. Her host üzerinde minimum 32GB memory olmalıdır.  (5 disk group olduğu varsayılmıştır.)

CPU:

  • Virtual SAN, her esxi host başına maximum %10 CPU kullanır.

Flash Boot Devices:

  • ESXi host’u bir USB veya SD kart üzerinden boot ettiecekseniz boot için kullanacağınız cihazın (USB,SD) büyüklüğü en az 4GB olmalıdır.
  • VMware’in kaynaklarında, eğer host’unuz 512GB memory altında bir kaynak’a sahip ise, USB bellek veya SD kart üzerine kurulum yapılabileceği belirtiliyor. Eğer bir VSAN Cluster oluşturulacak ise bu ayrıntıya dikkat edilmeli. Çünkü birçok kişi veya kurum ESXi host’ları SD kart üzerinden çalıştırıyor. VSAN Design and Sizing Guide ‘da Installation bölümünde aşağıdaki maddeler yer alıyor.
  • SD veya USB kullanacaksanız, ESXi host’un memory kapasitesinin 512GB’dan az olması gereklidir. USB veya SD kart boyutu için minimum 4 GB veya 8 GB alan gereklidir.
  • Eğer ESXi host’un memory kapasitesinin 512GB’dan fazla ise ayrı bir Harddisk veya SSD üzerine kurulum yapılması öneriliyor.

Networking Requirements for Virtual SAN:

Önemli:

  • İyi bir performans için Jumbo Frame kullanın.

Daha fazla bilgi için Virtual SAN Networking gereksinimleri ve Best Practices  vSphere 6 Storage Guide adresinde bulabilirsiniz

Software Requirements for Virtual SAN:

Ortamınızda bulunan vSphere bileşenlerini Virtual SAN yazılımı ile birlikte çalışabileceğini kontrol edin.  VSAN 6 ile ilgili gelen özelliklerin hepsini kullanabilmek için Cluster’ınız içerisindeki bütün ESXİ host’ların 6 versiyonunda olması gerekmektedir.

License Requirements:

VSAN CPU başına lisanslanmaktadır. Virtual SAN’i kullanabilmeniz için geçerli bir lisans’ınız olmalıdır. Sahip olduğunuz Enterprise Plus vs vs gibi lisansları bunda kullanamazsınız. Bunun için özel lisans’a ihtiyacınız vardır.

Bir sonraki bölümde VSAN’ın kurulumunu disk konfigurasyonunu yapacağız.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

4.5 2 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ahmet
Ahmet

Merhaba Tayfun Bey, Bizim yapımızda kullanmakta olduğumuz yapıda mevcutta iki farklı storage var bunlar üzerinden atadığımız lun’lar var. Yeni bir sunucu aldık ve 40 tb’a yakın disk var üzerinde. Bu diskleri vSAN ile kullanmak istiyorum ancak aklıma takılan soru şu. vSAN yapılandırmasını kullandığımda mevcut storage’larımda bulunan sanal makineleri vSAN ile oluşturduğum alana taşıyabilir miyim?

Mustafa
Mustafa

Merhaba Tayfun Bey,
Şu an yapımızda iki adet hostumuz var, storage maliyetine girmeden elimizdeki boşta duran DL380G8’e FC HBA ekleyerek, disk ile doldurarak 2 host + 1 storage olacak şekilde HA bir yapı düşünüyoruz. vSAN ile bu yapıyı kurabilir miyiz (sadece DL380G8’deki diskleri datastore olarak kullanacak şekilde)? Kuruluyorsa OpenFiler vs vSAN hangisini tercih etmeliyiz?

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x