VMwareVMware ESXi

Virtual Machine Crash Dump Nasıl Alınır?

Merhaba,

Virtual machine’in crash olması durumlarında genellikle Memory Dump veya Crash Dump dosyası talep ediliyor. Memory Dump incelenerek virtual machine’de oluşan problem daha iyi bir şekilde analiz edilebiliyor. Crash Dump’ı işletim sistemi üzerinden de alabilirsiniz ancak ben bu yazımda snapshot’dan Crash Dump’ın nasıl oluşturulacağını anlatacağım. Ayrıca ekstra parametreler kullanarakta Memory Dump alabilirsiniz.

Virtual machine kapanması veya yanıt vermez duruma gelmesi birçok admin’in karşılaştığı sorunlardan biridir. Fiziksel bir donanım üzerinde böyle bir sorunun gerçekleşmesinin birtane sebebide donanımsal arızadır. Ancak virtual machine’in çalışmış olduğu fiziksel donanım’ın sağlam olması durumunda bu problem gerçekleşiyor ise bunun birden fazla sebebi olabilir. Böyle bir problem ile karşılaşıldığında genellikle yapılan işlemlerden biri o virtual machine’i reboot etmek olacaktır. Böyle sorunları daha iyi tanımlamak için VMware’in geliştirmiş olduğu vmss2core isimli tool’u kullanmak oldukça mantıklıdır. Bu tool Fling üzerinde ücretsiz olarak yayınlanmaktadır. Bu tool sayesinde crash dökümanı üretebilirsiniz.

Vmss2core tool’u VMware checkpoint state file’i 3 party debugger tool’larının anlayacağı bir formata çeviriyor. Bu tool’u aşağıdaki link’den inderebilirsiniz.

https://labs.vmware.com/flings/vmss2core

Vmss2core ile dump almanın 2 farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan birtanesi virtual machine açıkken snapshot almak ve bunun sonucunda oluşan vmsn dosyasını download etmek diğeri ise virtual machine’i suspend’e alım vmsd dosyasını download etmektir. Ben bu yazımda virtual machine’in snapshot’ını alarak devam edeceğim.

Vmss2core’u kullanabilmek için ilk olarak sorun yaşanan virtual machine üzerinde bir snapshot almamız gerekiyor.

Snapshot the virtual machine’s memory seçeneğini seçerek virtual machine’in snapshot’ını alıyoruz.

Snapshot aldıktan sonra oluşan vmsn dosyasını download ediyoruz. Bunun için vmsn dosyası üzerinde sağ click Download from datastore butonuna basıyoruz.

Artık Crash dump dosyasını oluşturabiliriz. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

[php]

vmss2core-sb-8456865.exe -M VSAN65-VC-Snapshot1.vmsn

[/php]

Yukarıdaki komutu kullanarak Crash dump dosyasını oluşturuyoruz. Bu aşamadan sonra artık oluşan dosyası support için vendor’a gönderebilirsiniz. Buna ek olarak vmss2core tool’unu kullanarak daha farklı çıktılar alabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki PDF’i inceleyebilirsiniz.

http://www.vmware.com/pdf/snapshot2core_technote.pdf

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Metin Çetin
Metin Çetin

Crash dosyalarının iç satırlarını hangi satırla alabiliriz peki Tayfun hocam?

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x