VMwareVMware vCloud Director

vCloud Director 8.0 Installation Part 2 – Configure Database Server

Merhaba,

Bir önceki yazımda sizlere vCloud Director 8.0 ‘ın gereksinimlernden bahsetmiştim. Bu yazımda ise vCloud Director kurulumuna başlamadan önce yapmam gereken birşey olan Database üzerindeki konfigurasyondan bahsedeceğim.

Ben vCloud Director’un database’i olarak Microsoft SQL Server Database‘i tercih edeceğim. İlk olarak biz database’i vCloud Director için kullanacağımız için bu database’e özel bir user account’u oluşturmamız gerekiyor.

vCloud Director’un database’inin performansı doğrudan vCloud Director’un performans’ına etki eder. Yani database üzerinde eğer bir performans problemi var ise bundan direk vCloud Director etkilenir. Eğer siz hızlı okuma ve yazma perfromansı istiyorsanız bunun için tmpdb oluşturabilirsiniz. Tabi bu işlemi yaparken özel bir volume oluşturmanız sizin faydanıza olacaktır. Tmpdb ‘nin Microsoft SQL Server üzerindeki etkisi ile ilgili aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/ms175527%28v=sql.105%29.aspx

vCloud Director server grubunun (cell) bağlı olacağı Microsoft SQL Server’in minimum 16GB memory, 100GB Storage ve 4 vCPU konfigurasyonunda olması gerekiyor. Ayrıca SQL Server ‘in Mixed Mode ‘da kurulması gerekiyor. vCloud Director’un database’i için kullanılacak SQL Server’da Windows Authentication desteklenmiyor.

Konfigurasyonumuzu tamamladıktan sonra aşağıdaki script’leri çalıştırmaya başlıyoruz. Ben SQL Server’a sa user’i ile login oldum. Script’leri çalıştırdıktan sonra vcloud isimli bir user oluşturacağım.

vcloud director 8 sql server

[php]

USE [master] GO
CREATE DATABASE [vcloud] ON PRIMARY
(NAME = N’vcloud’, FILENAME = N’C:\vcloud.mdf’, SIZE = 100MB, FILEGROWTH = 10% )
LOG ON
(NAME = N’vcdb_log’, FILENAME = N’C:\vcloud.ldf’, SIZE = 1MB, FILEGROWTH = 10%)
COLLATE Latin1_General_CS_AS
GO

[/php]

Yukarıdaki script’i alıyoruz ve SQL Server üzerinde New Query butonu ile yeni bir sayfa açıp bu script’i yapıştırıyoruz. Siz isterseniz bu script’deki değerleri daha yüksek bir değer girebilirsiniz. Ben herhangi bir değişiklik yapmadan devam ediyorum ve Execute butona basıyorum. Messages bölümünde “Command(s) completed successfully.” görüyoruz ve diğer script’e geçiyoruz.

2

[php] USE [vcloud] GO
ALTER DATABASE [vcloud] SET SINGLE_USER WITH ROLLBACK IMMEDIATE;
ALTER DATABASE [vcloud] SET ALLOW_SNAPSHOT_ISOLATION ON;
ALTER DATABASE [vcloud] SET READ_COMMITTED_SNAPSHOT ON WITH NO_WAIT;
ALTER DATABASE [vcloud] SET MULTI_USER;
GO
[/php]

Yukarıdaki script’i alıyoruz ve SQL Server üzerinde New Query butonu ile yeni bir sayfa açıp bu script’i yapıştırıyoruz. Bu script ile birlikte transaction isolation level ‘ı ayarlıyoruz. Execute butonu ile script’i çalıştırıyoruz. Messages bölümünde “Command(s) completed successfully.” görüyoruz ve diğer script’e geçiyoruz. Transaction isolation level ile ilgili bilgi için aşağıdaki link’i kullanabilirsiniz.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms173763.aspx.

3

[php] USE [vcloud] GO
CREATE LOGIN [vcloud] WITH PASSWORD = ‘vcloudpass’, DEFAULT_DATABASE =[vcloud],
DEFAULT_LANGUAGE =[us_english], CHECK_POLICY=OFF
GO
CREATE USER [vcloud] for LOGIN [vcloud] GO
[/php]

Yukarıdaki script ile vCloud Director için kullanılacak database’ın user account’unu oluşturuyoruz. Ben vCloud Director için oluşturduğum database’in ismini vcloud olarak ayarladım. vcloudpass yazan bölüme, bu user için kullanmak istediğiniz password’u belirtebilirsiniz.

4

[php]

USE [vcloud] GO
sp_addrolemember [db_owner], [vcloud] GO

[/php]

Yukarıdaki script ile bir önceki adımda oluşturduğumuz vcloud user’ı için yetkilendirme yapıyoruz.

Database üzerinde yapılacak işlemler bukadar bundan sonra Redhat üzerine vCloud Director kurulumunu gerçekleştirebiliriz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x