VMwareVMware vCenter

vCenter Server Appliance 6.7 Kurulumu – Bölüm 2

Merhaba,

Bir önceki bölümde sistem gereksinimlerini incelemiştik ve indirmiş olduğumuz ISO dosyasını mount ederek installer.exe isimli dosyayı çalıştırmıştık. Bu bölümde kuruluma artık başlayacağız.

Bir önceki bölüme aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

vCenter Server Appliance 6.7 Kurulumu – Bölüm 1

Installer.exe dosyasını çalıştırdıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşıyoruz.

Karşımıza açılan vCenter Server Appliance Installer ekranında Install butonu ile kuruluma başlıyoruz.

Introduction bölümünde kurulumun 2 aşamadan oluşacağı bilgisi veriliyor. Stage 1 diye belirtilen kurulumun birinci bölümüdür. Stage 1 ‘de vCenter Server Appliance’in kurulacağı ESXi’ı datastore’u, password’u, vCenter Server CPU, memory disk bilgilerini belirtiyoruz. Stage 2’de ise SSO domain’i ile ilgili bilgiler yer alıyor. Next ile devam ediyoruz.

Kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Deployment Type bölümünde kurulumun embedded olarak mı yoksa external seçeneği ile mi yapılacağını belirtiyoruz. Embedded ve External deployment ile ilgili aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

vCenter Server Appliance Nedir? Embedded ve External Deployment

Ben bu makalemde Embedded kurulum ile devam edeceğim için Embedded Platform Services Controller’ı seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

Appliance Deployment Target bölümünde bu appliance’in hangi ESXi veya vCenter Server’a deploy edileceğini belirtiyoruz.

ESXi host or vCenter Server name: vCenter Server Appliance’in hangi ESXi veya vCenter Server’a kurulacak ise onun bilgilerini yazmamız gerekiyor. Kurulumu başlattığınız bilgisyarın/sunucunun ESXi veya vCenter Server’a erişimi olduğundan emin olun.

HTTPS Port: Default olarak bırakıyoruz.

Username: ESXi veya vCenter Server’in username’ini belirtmeniz gerekiyor.

Password: ESXi veya vCenter Server’in password’unu belirtmeniz gerekiyor.

Tüm işlemleri tamamladıktan sonra Next butonu ile devam ediyoruz.

Karşınıza sertifika uyarısı çıkabilir, bu uyarıya YES butonu ile devam edebilirsiniz.

Set up appliance VM bölümünden vCenter Server Appliance‘in virtual machine ismini ve password’unu belirtiyoruz.

VM Name: vCenter Server Appliance’in virtual machine ismini belirtiyoruz. Inventory’de buraya yazacağınız ismi göreceksiniz.

Set root password: vCenter Server Appliance’in root password’unu belirtiyoruz.

Confirm root password: Yukarıda belirtmiş olduğumuz root password’unu tekrar yazıyoruz.

Next ile devam ediyoruz.

Select Deployment Size bölümünde deploy edilecek vCenter Server Appliance’in size’ini belirtiyoruz. Bu konu ile ilgili 1. bölümde bilgi vermiştim. Bu yazıma aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

vCenter Server Appliance 6.7 Kurulumu – Bölüm 1

vCenter Server içerisinde barındıracağımız ESXi ve virtual machine sayısına göre bize en uygun olan Deployment size’i seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server Appliance 6.7’nin barınacağı datastore’u seçiyoruz. Eğer vCenter Server Appliance virtual machine’inin üzerinde bulunan disk’lerin thin olarak oluşmasını istiyorsanız Enable Thin Disk Mode seçeneğini seçmelisiniz.

Next ile devam ediyoruz.

Şimdi en önemli bölümlerden birine geldik. Configure Network Settings bölümünde deploy edeceğiniz vCenter Server Appliance 6.7’nin network ayarlarını belirtmeniz gerekiyor.

Network: Bu bölümden vCenter Server Appliance virtual machine’inin hangi virtual machine port group’da olacağını seçiyoruz.

IP version: IPv4 veya IPv6 seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Default olarak IPv4 gelecektir.

IP assignment: Bu bölümden vCenter Server Appliance sunucusunun static mi yoksa DHCP’den mi IP kullanacağını belirtebilirsiniz. Static vermeniz için için daha garanti bir çözüm olacaktır.

FQDN: FQDN bölümünden vCenter’ınızın FQDN’ini belirtmeniz gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken birşey bulunuyor. Buraya belirteceğiniz FQDN’in DNS üzerinde düzgün birşekilde çözülüyor olması gerekiyor. Aksi halde erişim sorunlarınız ortaya çıkacaktır.

IP address: Bu bölümde vCenter Server Appliance’a vereceğimiz IP’yi yazıyoruz.

Subnet mask or prefix length: Bu bölümden vermiş olduğumuz IP’nin subnet bilgisini yazıyoruz.

Default gateway: Vermiş olduğumuz IP’nin gateway’ini belirtiyoruz.

DNS Server: FQDN bölümünde belirtmiş olduğunuz adres hangi DNS üzerinde çözülüyor ise o DNS’i buraya belirtmeniz gerekiyor.

Common ports:

vCenter Server Appliance’a HTTP ve HTTPS üzerinden eriştiğimzi default 80 ve 443 port’unu eğer değiştirmek istiyorsanız bu bölümden değiştirebilirsiniz. Ancak bunu değiştirdiğinizde troubleshooting açısından çeşitli zorluklar ile karşılaşacağınızı unutmayın.

Tüm gerekli konfigruasyonları yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.

Yaptığımız işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish butonu ile deployment’i başlatıyoruz.

Biz şuanda Stage 1 ‘in deployment’ini tamamlıyoruz. Bu installation tamamlandıktan sonra otomatik olarak Stage 2 deployment’ına geçeceğiz.

Gördüğünüz gibi Stage 1 tamamlandı. Continue butonu ile Stage 2’nin kurulumuna başlıyoruz.

Stage 1 tamamlandıktna sonra Continue butonuna bastığımızda otomatik olarak Stage 2 ‘ye geçecektir. Stage 2 ‘de vCenter Server Appliance’in konfigurasyonunu yapacağız. Next ile devam ediyoruz.

Appliance configuration bölümünde karşımıza 2 seçenek çıkıyor.

Time synchronization mode:

Synchronize time with the ESXi host: Periyodik saat senkronizasyonunu etkinleştirir ve VMware tools, Guest OS ile ESXi host’un saatinin aynı olmasını sağlar.

Synchronize time with NTP servers: Saati senkronize etmek için bir NTP sunucu kullanır. Bu seçeneği belirlerseniz virgülle ayrılmış NTP sunucularının adlarını veya IP adreslerini girmelisiniz.

SSH access: Bu seçeneği Enable seçtiğinizde vCenter Server Appliance ‘a deploy edildiğinde SSH ile erişebilirsiniz. Eğer disable seçerseniz deploy edildikten sonra tekrar enable duruma getirebilirsiniz.

Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server’ı kurarken mutlaka bir Single Sign on domain’i oluşturmanızı veya varolan bir Single Sign On domain’ine join etmeniz gerekiyor.

SSO configuration bölümünde karşımıza 2 seçenek çıkıyor. Bunlar;

Create a new Single Sign-On domain: Yeni bir Single Sign On domain’i oluşturmak istiyorsanız bu seçeneği seçmelisiniz.

Single Sign-On domain name: vCenter Server kurulum sırasında kendisine özel bir domain oluşturulmasını ister. Bu internal bir domain’dir. Default olarak vSphere.local bırakmanızı tavsiye ederim.

Single Sign-On password: Single Sign-On domain’i için password belirtmeniz gerekiyor.

Join an existing vCenter Single Sign-On domain: Eğer var olan bir Single Sign On domain’ine vCenter Server’inizi member etmek istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.

Create a new Singile Sign-On domain seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

VMware’in müşteri iyileştirme programına katılmak istermisiniz diye karşımıza bir ekran çıkıyor. Join checkbox’ına basarsanız iyileştirme programına katılmış olursunuz. Ben bu seçeneği seçmiyorum ve Next ile devam ediyorum.

Stage 2 bölümünde yapmış olduğumuz işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish ile gerekli konfigurasyonların yapılmasını sağlıyoruz.

Stage 2 tamamlandığına göre artık vCenter Server’ımıza bağlanabiliriz. Bunun için vCenter Server’a belirtmiş olduğunuz FQDN veya IP adresini kullanabilirsiniz. Zaten Stage 2 tamamlandıktan sonra da Appliance Getting Started  Page bölümünden de bağlantıyı sağlayabilirsiniz.

vCenter Server’in FQDN’ini veya IP adresini browser’a yazdıktan sonra karşımıza 2 seçenek çıkıyor. Siz isterseniz burada HTML5 istersenizde vSphere Web Client ile vCenter Server’a bağlantı sağlayabilrisiniz.

Ben HTML5 ile devam ediyorum.

vCenter Server’ı başarılı birşekilde kurduk ve HTML5 ile login olduk. Bu aşamadan sonra yeni bir datacenter oluşturup sonrasında ESXi host’larınızı ekleyebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 5 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

12 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ufuk ozkan
ufuk ozkan

Merhaba Elinize sağlık mükemmel yadımcı oldunuz. Teşekkürler. Birinci stage sonundaki yükleme ekranı yazınızdaki gibi yüzde 80 de kaldı Sistemmi kitlendi Tekrar setup mı yoksa devam edicekmi ?

salih can
salih can

Merhaba %80 ‘de takılıp hata verdi neden olabilir ? teşekkürler.

salih can
salih can
Reply to  Tayfun DEĞER

A problem occurred during RPM installation: Error setting network.Details :17/02/2020 19:49:41 [ERROR] Cannot run /sbin/ifup eth0 command.Unknown error.Return code:256 output:make sure.the interface is down or not assigned an IP.Bringing eth0 up.Cannot find the manual filename.let us search for the auto file name Performing duplicate address check for IPV4 adress.192.168.1.157 .Ip already exists in the network . Unable to set to network parameters:
Installer log files are located at C:Users\ADMINI-1.CIN\Appdata\Local\Temp\vcsaUiInstaller
Böyle bir hata alıyorum hocam bulamadım çözümü

salih can
salih can
Reply to  Tayfun DEĞER

Merhaba. Ayriyeten A kaydı açmadım DC’de kurulu olan DNS’te ama vcenter sunucunun otomatik dns kaydını oluşturmuş domaine alınca .Birde baştaki ESX host or vcenter server name kısmını girerken ESX sunucunun ismini kabul etmedi IP ‘sini girdim o şekilde kabul etmişti.

salih can
salih can
Reply to  salih can

ESX host dns kaydınıda açtım A kaydını o sorun düzeldi ama aynı hata yine devam ediyor

Okan
Okan

Merhaba Tayfun hocam, emeğinize sağlık.
Bugün Vcenter kurmak istedim ama anlamadığım bazı noktalar var.
Vcenter Serveri Esxi leri yönetmek için kullanıyoruz. Peki Vcentere neden Esxi üzerine kurmamızı istiyor. Bunu direk workstation client gibi type 2 olarak bilgisayarımıza kuramıyor muyuz ?
Bu arada Esxi üzerine kurmak istediğimde malesef Memory yetersiz uyarısı verdi sanırım en az 10 Gb memory olması lazım. Ben test amaçlı şirkette bir bilgisayar kasasına kurmuştum Esxi 6.7
Teşekkür ederim

Okan
Okan
Reply to  Tayfun DEĞER

Teşekkür ederim Tayfun Hocam. Esxi 6.7 60 günlük deneme sürümü doldu. Test için kurduğum sanal makinalara işlem yapamıyorum doğal olarak. Ücretsiz olarak kullanma şansım var mı acaba? Sanırım free lisans key girilerek free kullanma şansımız oluyormuş.

Başa dön tuşu
12
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x