Site Recovery ManagerVMwareVMware vCenter

Site Recovery Manager Nedir? Nasıl Çalışır?

Merhaba,

Geçtiğimiz günlerde vSphere Replication ile ilgili bir yazı yayınlamıştım. Bu yazıma aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz. Bu yazımda ise VMware’in replikasyon ürünlerinden birtanesi hakkında bilgi vereceğim Site Recovery Manager kısaca SRM sürekli bahsediliyor ancak ürünün tam olarak nasıl çalıştığı, bize sağlamış olduğu faydaları konusunda çok bilgi bulunmuyor. Bu yazımda Site Recovery Manager yani SRM ile ilgili detaylı bilgi vereceğim.

vSphere Replication Nedir? Nasıl Çalışır?

Site Recovery Manager sayesinde bir otomasyon oluşturabilir ve bunun sayesinde disaster planlamanızı yapabilirsiniz. Örneğin disaster anında virtual machine’in belirtmiş olduğunuz site’da hangi vlan’da hangi sırada başlayacağını belirleyebilirsiniz. Ayrıca virtual machine’leri disaster anında nasıl ayağa kalkacağının testinide yapabilirsiniz. Bunun gibi birden fazla özelliği bulunuyor. Ancak şunu karıştırmamanız gerekir. Site Recovery Manager’in 2 farklı şekilde kullanabilirsiniz. Bunlardan birtanesi vSphere Replication’i kullanarak virtual machien’lerin replikasyonlarını yapabilirsiniz. Diğeri ise array based replikasyondur. 3.party replikasyon araçları ile Site Recovery Manager’i kullanabilirisniz. Daha detaylı olarak bunları tartışacağız. Site Recovery Manager’i virtual machine’leri farklı şekillerde korumak için yapılandırabilirsiniz. Bunlardan kısaca bahsedelim.

Datastore groups:

3. party disk replikasyonu kullanarak datastore içerisinde bulunan virtual machine’leri koruyabilirsiniz. Array-based replikasyon sayesinde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Individual virtual machines:

Site Recovery Manager’i vSphere Replication ile kullanarak ESXi host üzerinde bulunan birbirinden bağımsız virtual machine’leri koruyabilirsiniz.

Storage policies:

Virtual machine’leri storage policy’ler ile ilişkilendirerek virtual machine’leri koruyabilirsiniz. Ancak bunun için array based replikasyon kullanmanız gerekmektedir.

Planned migration:

Protected Site’dan recovery site’ine doğru virtual machine’leri planlı bir şekilde migrate edebilirsniz. Planlı migration iş yüklerini düzgün bir şekilde aktarırken veri kaybını ortadan kaldırır. Planlı migration işleminin yapılabilmesi için her iki site’inda full çalışıyor olması gerekmektedir.

Disaster recovery:

Site Recovery Manager ile disaster yönetimini yapabilirsiniz. Protect durumda olan site’in plansız bir şekilde down olması, erişiminin kesilmesi durumunda recovery site üzerinde virtual machine’lerinizi power on duruma getirebilirsiniz.

Protected Site ve Recovery Site ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Protected site, vCenter Server’ın kritik bir iş gereksinimini desteklediği herhangi bir site olabilir. Recovery site ise Protected site’dan binlerce mil uzakta bulunabilir. Tersine, Recovery site, Protected Site ile aynı odada olabilir. Recovery site genellikle, çevre, altyapı veya Protected Site’i etkileyen diğer bozukluklardan etkilenmesi muhtemel olmayan bir tesiste bulunur. Her bir site’in diğerinin recovery site’i olarak hizmet ettiği iki yönlü protection oluşturabilirsiniz.

Site Recovery Manager‘i kullanabilmeniz için bazı gereksinimler ikarşılamanız gerekiyor. Bunları maddeler halinde sıralayalım.

  • Her iki site’da da aynı Site Recovery Manager sürümünü çalıştırmalısınız.
  • Her iki site’da da aynı vCenter Server sürümünü çalıştırmalısınız.
  • vCenter Server ‘in sürümü ile Site Recovery Manager’in sürümü uyumlu olmalıdır. Uyumluluk ile ilgili https://www.vmware.com/support/srm/srm-compat-matrix-6-5.html link’ini ziyaret edebilirsiniz.
  • Her site’in mutlaka bir datacenter’a sahip olması gerekmektedir.
  • Array based replication kullanıyorsanız her iki site üzerinde de aynı replikasyon teknolojisini kullanmanız gerekmektedir.
  • vSpehre Replication kullanıyorsanız her iki site üzerinde de vSphere Replication’a ihtiyaç duyarsınız. vSphere Replication’lar birbirine bağlı olmalıdır.
  • vSphere Replication sürümlerinin karşılıklı olarak aynı olması gerekmektedir. Uyumluluk ile ilgili https://www.vmware.com/support/srm/srm-compat-matrix-6-5.html link’ini ziyaret edebilirsiniz.

Site Recovery Manager ile Array Based Replication:

Array Based Replication kullandığınızda, Protect site’da bir veya daha fazla storage array, recovery site’da bulunan peer array’lerine data replike eder. Storage Replication Adapter (SRA’lar) ile Site Recovery Manager’ı çok çeşitli array’ler ile bütünleştirebilirsiniz.

Site Recovery Manager ile storage tabanlı replikasyonu kullanmak için, Site Recovery Manager’ı kullanılacak şekilde yapılamadan önce replikasyonu öncelikle yapılandırmanız gerekir.

Storage array destekliyorsa, Site Recovery Manager, vSphere Storage DRS ve vSphere Storage vMotion ile uyumludur. Storage Recovery Manager ve Storage vMotion yazılımını, Site Recovery Manager tarafından Protect durumda olan bir consistency group’da virtual machine dosyalarını taşımak için kullanabilirsiniz. Storage array consistency group’larını desteklemiyorsa, Storage DRS ve Storage vMotion ürününü Site Recovery Manager ile birlikte kullanamazsınız.

VMware vSphere Flash Read Cache kullanan virtual machine’leri koruyabilirsiniz. Virtual machine’in recover edileceği host Flash Read Cache için yapılandırılmamış olabilir, Site Recovery Manager, recovery site’da virtual machine’leri başlattığında Disk Read Cache devre dışı bırakır. Site Recovery Manager, rezervasyon sıfır olarak ayarlar. vSphere Flash Read Cache kullanacak şekilde yapılandırılmış bir virtual machine üzerinde bir recover gerçekleştirmeden önce, virtual machine’in cache rezervasyonunu vSphere Web Clien’dan not alın. Recover işleminden sonra, virtual machine’i Flash Read Cache storage bulunan bir host’a migrate edebilir ve virtual machine’deki orijinal Flash Read Cache ayarını manuel olarak geri yükleyebilirsiniz. vSphere Flash Read Cache ile ilgili aşağıdaki makaleyi okuyabilirsiniz.

vSphere Flash Read Cache and Virtual Flash Host Swap Cache

vSphere Flash Read Cache – Performance Test

Storage Replication Adapters:

Storage Replication Adapters, Site Recovery Manager’in parçası değildir. Vendor bunları geliştirir ve support eder. Site Recovery Manager ile birlikte SRA kurmalısınız. Kurmuş olduğunuz SRA çift taraflı olmalıdır. Yani hem Protected site’a hemde recover site’a bunu kurmanız gerekmektedir. Site Recovery Manager, birden çok SRA’nın kullanılmasını destekler.

Site Recovery Manager ile vSphere Replication’un kullanımı:

Site Recovery Manager ile birlikte vSphere Replication’ı kullanabilirsiniz. Her iki site’a kuracağınız vSphere Replication ile virtual machine’leri protect site’dan recover site’a replike edebilirsiniz. Daha öncede belirttiğim gibi konfigurasyonların birebir aynısı olması gerekmektedir.

vSphere Replication ekstra bir storage array’e ihtiyaç duymaz. Inventory içerisinde bulunan herhangi bir virtual machine’i recover site’a replike edebilirsiniz. Herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Virtual machine’lerin replikasyon zamanlarını belirtebilir hatta birden fazla snapshot oluşturarak her snapshot’ı ayrı ayrı replike edebilirsiniz.

Genel olarak Site Recovery Manager ile vSphere Replication kullanılır. En yaygın olan kullanım budur. Site Recovery Manager otomasyonu sağladığı için replike ettiğiniz virtual machine’lerin recover site üzerinde hangi vlan hangi IP veya hangi cluster’da up duruma geçeceğini belirtebilirsiniz.

 

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 2 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yaşar Şen
Yaşar Şen

Ellerinize sağlık Tayfun hocam, çok sağlam yazı olmuş. 🙂

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x