VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Oracle VM vs VMware vSphere

Merhaba,

Uzun zamandır VMware vSphere dışındaki sanallaştırma ürünlerini test ediyorum. Bu yazımda sizlere Oracle VM ve VMware vSphere arasındaki farklılıkları anlatacağım.

Aslında sanallaştırma pazarına baktığınızda VMware’in karşısında olan önemli oyunculardan biride Oracle VM ‘dir. Tabi şunuda unutmamak gerekir, VMware 1. sırada olması sizin onu tercih edeceğiniz anlamına gelmemeli. Tamamen ihtiyaçlar doğrultusunda hareket etmelisiniz.

mq-sv-2014-400px

Gartner’s Magic Quadrant Server Virtualization 2014’e bakıldığında da Microsoft’dan sonra VMware’e en yakın olan Oracle olarak gözüküyor. Ben bu yazımda her iki ürünü karşılaştırıcam, kendi deneyimlerimi sizler ile paylaşacağım.

VMware vSphere vs Oracle VM for X86:  Equivalent Products:

Vendor VMware Oracle
Hypervisor VMware ESXi Oracle VM Server  (OVS)
Centralized Manager VMware vCenter Server Oracle VM Manager (OVM)
Client VMware  vSphere Client              NA

Yukarıdaki tablo’da Oracle ve VMware tarafında yapılan server virtualization’ın hangi ürünleri kullandığını görüyoruz. Client kısmına bir not düşmek istiyorum. Oracle VM, VMware’de olduğu gibi bir vSphere Client’a ihtiyaç duymuyor. Web arayüzünden kullanım sağlanıyor. Hoş bu VMware’de de aynı şekilde ancak bunun için vCenter kurulumu gerekiyor.

VMware vSphere:Overview:

VMware vSphere yazılımı aslında bundle bir haldedir. Siz eğer HA, DRS vs gibi işlemleri kullanmıyorsanız vCenter kurmanıza gerek yoktur. Sadece ESXi kurarak üzerinde sanal makinalar çalıştırabilirsiniz. Ancak işi biraz daha ilerletip ESXi host’lar arası cluster yapmak istiyorsanız ozaman vCenter kullanmanız gerekmektedir. vCenter’in 2 çeşiti vardir. Bunlardan birtanesi vCenter Appliance diğeri ise Windows üzerine kurulan vCenter’dır. vCenter appliance’sı ova veya ovf olarak indirip ESXi host üzerine import edip çalıştırabilirsiniz. Son derece basit bir kurulumu vardır. Windows üzerine kurula versiyonda ise, ISO dosyasını indirdikten sonra vCenter sanal makinasına mount edip vCenter kurmaya başlayabilirsiniz. İndirmiş olduğunuz ISO dosyası içerisinde vCenter ile birlikte kullanabileceğiniz birden fazla tool yer almaktadır. vSphere Client, vSphere update manager, auto deploy vs vs gibi. Ayrıca vCenter’ı yönetirken sadece vSphere Client’a bağlı kalmıyorsunuz. ISO dosyası içerisinde vSphere 5.1 ile birlikte gelen Web Client’da yer alıyor. Eğer vSphere Client’dan yönetmek istemiyorsanız Web Client ilede vCenter’ı yönetebilirsiniz.

vsphere

Oracle VM for X86 :Overview:

Oracle VM x86, Xen tabanlı bir hypervisor’dur.  Oracle VM Server yani OVS hypervisor’u bir fiziksel sunucu üzerine kurulmalıdır. Ayrıca Oracle VM manager kurulumu için ise oracle enterprise linux gereklidir. Oracle VM Manager’ı isterseniz sanala istersenizde fiziksel’e kurabilirsiniz. Oracle VM Manager https üzerinden hizmet vereceği için network’de belirli izinlerin tanımlanması gereklidir. VMware tarafında ESXi host’a veya vCenter’a bağlanırken vSphere Client kullanıyoruz ancak OVM’de bu böyle değil. vSphere Client tarzı bir yazılım kullanmadan direk browser üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Oracle VM indirmek ve kullanmak tamamen ücretsizdir. Ancak herhangi bir sorun yaşarsanız, bu sorunu çözme konusunda Oracle’a ulaştığınızda karşınıza support paketleri çıkıyor. Ben support paketlerini incelediğimde fiyatların VMware’den daha uygun olduğunu gördüm:)

Aşağıdaki resimden Oracle VM x86’nın çalışma mimarisini görebilirsiniz.

ovm

Oracle VM x86 ve VMware vSphere full ürün özelliklerinin karşılaştırmasını aşağıda görebilirsiniz.

Points  to Note VMware vSphere Oracle VM for X86
Possible to manage over web? Yes. From 5.1 onwards Yes
Easy to manage from Manager console? Yes No. The web page is quite complex to  manage
Physical Memory supported per guest (VM) 1TB 2TB
No of vCPU  supported on guest(VM) 64 (vSphere 5.1) 128
Maximum VM Disk size 62TB 10TB
Possible to add multiple LUNS to storage Repository? Yes. No. You have to use single LUN for each repository
Is it possible to run multiple clones at same time ? Yes No. It fails when you initiate second clone
Product is free to download and use ? No. Yes
Licensing Complex Easy
Integrated support Need to contact various vendors Since DB, Middleware from oracle, You just need to deal with oracle in most of the cases.
Possible to browse the directory from web page to upload files ? Yes. Easy to upload files to datastores You need to use http or ftp link to upload the files
Networking Easy to configure and use. Complex.
Bugs? Less, Compare to OVM. More, compare to VMware.
Guests OS supported 88 Guest operating systems supported 13 Guests operating systems supported
ESXi/VM Monitoring VMware is the best and we can get nice graphs Oracle VM doesn’t have such cool monitoring within it
Linux command will work? No. Yes.
Is it possible to create a multiple users on Manager? Yes. You can even provide the role accounts. No. You have to use single user account to manage everything.
Is it possible to do SAN Live migration? Yes No.
Distributed resource scheduler? Its works for CPU, Memory, Storage load Its works for CPU and network
Distributed power management? Yes. Yes

Sonuç olarak;

Her iki ürününde hem avantajları hemde dezavantajları mevcut. Ancak VMware hem yönetim kolaylığı hemde network ve storage tarafında sunmuş olduğu ileri seviye özelliklerden dolayı daha çok öne çıkıyor. OVM’in VMware gibi güzel bir web arayüzü yok ancak Oracle’in sunmuş olduğu support paketleri bence bu açığı kapatıyor. VMware ile karşılaştırıldığında arada ciddi bir fiyat farkı var.  Oracle VM manager, SPARC (LDOM) ile entegre edilebilir. SPARC mimarisi oracle solaris işletim sistemlerini support eder.

Eğer siz güçlü ve kolay yönetilebilir bir ürün istiyorsanız VMware’i tercih etmelisiniz. VMware lisans paketleri dahilinde sunmuş olduğu özellikler kendisini rakipsiz kılıyor. Ancak eğer maaliyetleri düşürmek istiyorsanız Oracle VM’i tercih edebilrisiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x