NutanixVMware

Nutanix – Controller VM (CVM)

Merhaba,

Zaman zaman nutanix ile ilgili yazılar yazıyorum çünkü ürünü çok başarılı buluyorum. Bir nutanix cluster’ınız var ise CVM terimini mutlaka görmüşsünüzdür. CVM diye bahsedilen Controller VM‘in kısaltılmış halidir. Bu yazımda sizlere CVM’nin ne işe yaradığı konusunda bilgi vereceğim.

Her node’da çalışan hypervisor’de (ESXi, KVM, Hyper-V) Nutanix Controller VM (CVM) bulunur. Nutanix CVM, Nutanix yazılımını çalıştıran hypervisor ve bu host’da çalışan tüm VM’ler için  I / O işlemlerini kontrol eden ve yönlendiren birimdir. VMware vSphere çalıştıran Nutanix ‘ler için, SSD ve HDD aygıtlarını yöneten SCSI denetleyicisi doğrudan VMM Direct Path (Intel VT-d) ile CVM’ye aktarılır. Burada VMware ve Hyper-V ‘nin davranışları farklıdır. Nutanix CVM tüm I/O’yu yönetiyor ancak burada compression (sıkıştırma), replikasyon ve deduplication (tekilleştirme) gibi işlemlerde yapılıyor. Bunlar yapılırken tabi performansa hiçbir etkisinin olmamasıda en büyük avantajlardan birtanesidir.

Converge ortamlarda yani compute ve storage’in tek bir platformda bulunduğu ortamlarda I/O ve data location (veri konumu) Nutanix cluster için ve VM performansı için kritik öneme sahiptir. Normal şartlarda host üzerinde bulunan virtual machine’lerin tüm okuma yazma işlemleri Controller VM tarafından karşılanır. Bir virtual machine’in verileri local CVM ‘den sunulur ve CVM’nin kontrolü altındaki yerel disklere oturur. Yani virtual machine hangi node üzerinde ise o node üzerindeki CVM’den karşılanır. Bir virtual machine farklı bir host’a (hypervisor’e) migrate edildiği zaman o virtual machine’in data verileri taşınmış olduğu host (hypervisor) üzerinde bulunan CVM tarafından verilecektir.

Virtual machine yeni bir yere taşındığı zaman veriler local CVM tarafından verilecektir diye yazmıştım. Peki eski verilere ulaşmak istenildiğinde nasıl bir işlem olur birazda ondan bahsedeyim. Eski data okunmak istendiği zaman local CVM’den remote CVM’ye hemen I/O yönlendirilecektir. Çünkü veriler birden fazla node üzerinde tutulur. Tüm bu işlemler private 10Gbe network üzerinden gerçekleştiğinide belirtmek isterim.

Nutanix CVM bir sebepden dolayı down duruma geleblir. Kullanıcı yanlışlıkla power off, reboot duruma getirebilir veya bir şekilde servisleri stop duruma gelebilir. Böyle bir durum olduğunda yani local Controller VM bir şekilde erişilmez duruma geldiğinde NDFS (Nutanix Distributed File System) otomatik olarak cluster’daki diğer CVM’lere bağlanma özelliği vardır. Nutanix Autopath ayrıca cluster’daki CVM’lerin durumunu da sürekli izler. Herhangi bir işlem 30 saniye içinde iki veya daha fazla kez yanıt vermezse, CVM ilgili host’un depolama yolunu başka bir CVM’ye yönlendirir. CVM arasında sürekli geçişi önlemek için, orijinal CVM en az 30 saniye boyunca stabil olana kadar veri yolu geri yüklenmeyecektir. Dolayısıyla CVM üzerinde bir kesinti yaşandığı zaman NDFS bunu otomatik olara algılar ve bu I/O taleplerini cluster üzerindeki başka bir CVM’ye yönlendirir. Böylece CVM kapatılmış olsa bile virtual machine’ler I/O işlemlerini gerçekleştirmeye devam eder. Ek olarak şunuda belirteyim. Node üzerindeki CVM power off duruma gelir ise NDFS bunu otomatik olarak algılar ve CVM’yi yeniden başlatır veya power on duruma getirir. Dolayısıyla CVM down olduğu andan itibaren, CVM’nin tekrar up duruma gelmesi için NDFS efor sarfeder 🙂 CVM tekrar up duruma geldiğinde ise trafik tekrar bu CVM üzerine aktarılır ve local CVM üzerinden hizmet verilmeye başlanır. NDFS ile ile ilgili ileride detaylı bir makale yazacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 2 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Muhammed Erdoğan
Muhammed Erdoğan

Nutanix’i bende çok başarılı buluyorum, CVM terimini açıklamanızda çok başarılı olmuş kaleminize sağlık.

Bekir Acar
Bekir Acar

Ellerinize sağlık, Nutanix konusunda çok başarılı bir yazı olmuş. 🙂

Batuhan Ünal
Batuhan Ünal

Nutanix’i kullanmaya başladım ve çalışma prensiblerini öğreniyorum. Bilgi için teşekkürler.

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x