NutanixVMwareVMware ESXi

Nutanix Community Edition Installation on Nested ESXi 6 – Part 2

Merhaba,

Bir önceki bölümde NutanixCE için virtual machine hazırlamıştık. Bu bölümde ise artık Nutanix CE’nin kurulumuna başlayacağım.

Oluşturmuş olduğumuz virtual machine’i power on ediyoruz. Power on ettikden sonra direk kuruluma başlamıyoruz. İlk olarak NutanixCE’yi editlememiz gerekiyor. Nested bir yapıda kullandığımız için bazı config’leri değiştirmek ileride hata almamızı önleyecektir.

NutanixCE kuruluma başladıktan sonra ilk olarak disk’lerin performans’ını kontrol ediyor. 30 saniye boyunca disk’ler üzerinde Iops test’leri uygulanıyor eğer bu test’de disk’leriniz 5000IOPS’un altında kalır ise kuruluma başlamıyor ve fail ediyor. Tabi bu sadece bir örnek bunun gibi birkaç konfigurasyona daha bakıyor onlarıda belirteceğim.

İlk olarak power on etmiş olduğumuz virtual machine’in console’una bağlanıyoruz.

Login : root

Password: nutanix/4u

1

root kullanıcısı ile login oluyoruz. Burada default şifre “nutanix/4u” ‘dur. root ile login olduktan sonra aşağıdaki dizine giriş yapıyoruz.

[php]

cd /home/install/phx_iso/phoenix/

[/php]

yukarıdaki dizine giriş yaptıkdan sonra;

[php]

vi sysUtil.py

[/php]

vi editoru ile sysUtil.py dosyasının içine giriyoruz.

18

Burada aşağıdaki değerlerin default’u 5000’dir. Biz bunları 50 olarak güncelleyeceğiz.

[php]

SSD_rdIOPS_thresh = 50

SSD_wrIOPS_thresh = 50

[/php]

düzenlemeyi yaptıkdan sonra ” wq! ” buradan çıkış yapıyoruz. Artık NutanixCE’yi install edebiliriz. exıt ile tekrar login ekranına giderek artık kurulumu başlatabiliriz.

3

NutaniCE’nin kurulumu oldukça basit kurulumu başlatmak için login ekranında iken “install” yazmamız yeterli.

4

Ben klavye’yi default olarak bıraktım, daha sonra zaten bunları değiştirebiliyoruzsunuz. Proceed butonu ile devam ediyoruz.

5

Yukarıda da belirttiğim gibi sistemimiz ufak bir performance testinden geçiyor. Yukarıda disk’lerin IOPS threshold değerlerini değiştirdiğimiz için bize herhangi bir uyarı vermeyecektir.

6

Host ve Console VM’in IP adresini belirtiyoruz. NutanixCE, hypervisor olarak Acropolis’i kullanmaktadır. Oyuzden burada Host’a da IP adresi belirtmemiz gerekiyor. CVM diye belirtilen ise, Nutanix Controller VM’e erişeceğiniz IP adresidir.

Eğer siz tek bir nutanix kuruyorsanız Create single-mode cluster seçeneğini seçebilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğiniz zaman Cluster konfigurasyonu tek bir nutanix’e göre yapılacaktır. Eğer Single mode kurup daha sonra bunu genişletmek isterseniz cluster’ı destroy etmeniz gerekecektir. Ben bu makale serisinde 3 node’dan oluşan bir cluster kuracağım için bu seçeneği seçmiyorum.

Lisans anlaşmasını kabul ediyoruz ve Start butonu ile kurulumu başlatıyoruz.

Kurulum biraz zaman alabiliyor tabi buradaki süre kullanmış olduğunuz donanıma göre değişkenlik gösterecektir.

7

8

9

Kurulum tamamlandı. Kurulum tamamlandıktan sonra direk Controller VM’e bağlanıp işlem yapma olanağı sunulmuyor. Kurulum sırasında Single Cluster seçeneğini seçmediğimiz için ilk olarak cluster’ı ayağa kaldırmamız gerekiyor. Beni şuanda yapımda 3 tane NutanixCE var ve bunları cluster yapacağım. Kurmuş olduğum NutanixCE’lerin IP bilgileri aşağıdaki gibidir.

NutanixCE Host CVM
Nutanix-Node1 192.168.1.60 192.168.1.70
Nutanix-Node2 192.168.1.61 192.168.1.71
Nutanix-Node3 192.168.1.62 192.168.1.72

Öncelikle cluster oluşturmam için root ile giriş yapıyorum. root ile giriş yaptıkdan sonra cluster kurabilmemiz için nutanix kullanıcısına ssh ile bağlanmamız gerekiyor. Bunun için;

[php]

ssh [email protected]

[/php]

yukarıdaki komutu yazıyoruz.

10

Karşımıza direk password ekranı gelecektir. Burada nutanix kullanıcısının password’u “nutanix/4u” dur. Şifreyi girdikten sonra enter’a basıyoruz ve nutanix user’ına geçiş yapmış oluyoruz.

12

Artık cluster’ımızı oluşturabiliriz. Ben bu yazımda komutlar ile cluster’ı oluşturacağım ancak cluster oluşturmanın bir diğer yolu daha var. Isterseniz siz Web arayüzünü kullanarakda Cluster oluşturabilirsiniz. Bununla ilgili yazıyı ayrıca yazacağım.

[php]

cluster -s 192.168.1.70,192.168.1.71,192.168.1.72 create

[/php]

Yukarıdaki komut ile cluster’ımızı oluşturacağız. Burada belirtilen IP’ler NutanixCE’lerin CVM IP’leridir.

13

14

Cluster oluştu. Zaten eğer bir hata olsaydı bunu enbaşta belirtiyor olurdu. Cluster’ımız kurulduktan sonra Cluster’a bir isim belirtmemiz gerekiyor.

15

Aşağıdaki komut ile cluster’a isim belirtiyoruz. Daha sonra isterseniz bunu değiştirebilirsiniz.

[php]

ncli cluster edit-params new-name=cluster_name

[/php]

16

Bir veya birden fazla DNS belirtebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

[php] ncli cluster add-to-name-servers servers=”dns_server” [/php]

Eğer siz isterseniz aşağıdaki parametre ile de NTP server belirtebilirsiniz. Ancak ben bunu arayüzden yapacağım için şuanda buradan belirtmiyorum.

[php]

ncli cluster add-to-ntp-servers servers=”ntp_server”

[/php]

Cluster kurulumunu tamamladık, cluster ismini belirttik ve DNS’i ekledik. Artık sorunsuz bir şekilde NutanixCE’ a bağlanabiliriz. Bunun için CVM IP adreslerinin herhangi birini kullanabilirsiniz.

19

NutanixCE’nin default username ve password bilgileri aşağıdaki gibidir.

Username: admin

Password: admin

Yukarıdaki bilgiler ile giriş yaptıkdan sonra default password değiştirmeniz istenecektir.

20

Nutanix Community Edition üzerinde artık yapacağımız bir işlem kalmadı. Bundan sonra üzerinde virtual machine oluşturabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x