Digerleri

IBM Ds 4000 System Storage Ds Storage Manager (Version 10.30)



IBM Ds 4000 Serisi Storageleri yönetmek için IBM System Storage Ds Storage Manager yazılımı kullanılmaktadır. Ds Storage Manager yazılımı ile gerçekleştirebileceğimiz yönetimsel işlemler


·         Yeni bir array ve Logical drive oluşturabiliriz.


·         Daha once oluşturmuş olduğumuz array ve Logical drive’ yi düzenleyebiliriz.


·         Bir array üzerinde bulunan mevcut Raid Level’ ini değiştirebiliriz.


·         Storage Partitioning’ leri yapılandırabiliriz.


·         Storagemizi monitor edebilir ve troubleshooting (arıza giderim) işlemlerini gerçekleştirebiliriz.


·         Storagemizin sahip olduğu özellikleri , FlashCopy, Volume copy, Enhanced Remote Mirroring gibi özellikleri yapılandırabiliriz.


Yapabilecek olduğumuz temel yönetimsel işlemler bunlar olup, makale dizimiz içinde bahsedilen bütün uygulamaları IBM System Storage Ds Storage Manager yönetim arayüzü ile gerçekleştireceğiz.


Storage Manager’ in en güncel sürümü şu anda Versiyon 10.30.X ‘ dir. Daha önce yayınlanan storage manager yazılımının sahip olduğu bütün yeteneklerine ve daha fazlasına sahiptir. Storage Manager 10.30 ve üstü bir yazılım ile IBM Ds 4000 Serisi storagemizi yönetebilmemiz için Storage üzerinde ki controller firmware versiyonu 7.15 ve üzeri olma şartı bulunmaktadır. Aksi durumda Storage Manager’ imiz Storagemizi yönetemeyecektir. Bu yeni firmware sadece IBM Ds 4000 Serisi Storageler (DS4200, DS4700 ve DS4800) için dizayn edilmiştir.


 


IBM System Storage Ds Storage Manager Version 10.30 yazılımı ile IBM Ds 4000 Storage ürün ailesine kazandırılan yeni yetenekler;


Raid 6 Desteği  getirilmiştir. Raid 6 teknolojisi çoklu disk hatalarına karşı dizayn edilmiş bir Raid teknolojisidir. Raid 6 double parity kullanmaktadır. Dinamik Raid Level Migration operasyonu desteklenmektedir. Fakat Dinamik Raid Level Migration işlemi için daha önce oluşturulan Raid Array’ inin sahip olduğu kullanılabilir alanın yeterli olması veya storage üzerinde kullanılmayan disklere sahip olmamız gerekmektedir.


Raid 6 desteği Ds 4800 Storage üzerinde desteklenmemektedir. Raid 6 özelliği Ds 4700 ve Ds 4200 Storageler üzerinde hazır durumdadır.


 


Raid 0 ve Raid 1 Teknolojisi için 30 Disk üzeri desteklemektedir. Storagemizin üzerinde bulunan bütün diskleri kullanarak Raid 0 ve Raid 1 teknolojisini kullanan tek bir array oluşturabilmekteyiz. Fakat bu yapılandırma tavsiye edilen bir yapılandırma değildir. Düşünün, IBM Ds 4800 Storage 224 Tane disk barındırabilmektedir. IBM Ds 4700 ve Ds 4200 Storage ise 112 tane disk barındırabilmektedir. Bu sebepten ötürü mevcut teknoloji bu yapılandırmayı yapmamıza imkan verse bile seçilmemesi gereken bir yapılandırma olduğunu hatırlatmak isterim. 112 disk ve 332 diskten oluşan bir Raid Array’ inin sahip olduğu kapasite büyüklüğüne aldanmamak gerekiyor.


 


2 TB’in üzerinde Logical Drive desteklenebilmektedir. Bu özelliği örnek bir yapılandırma ile açıklamak istiyorum. Raid 0 veya Raid 1 teknolojisi kullanıldığı zaman storagemizin üzerinde ki bütün diskleri tek bir array içinde birleştirebilmekteyiz. Ds 4800 Storage üzerinde 500 Gb boyutunda ki diskleri kullandığımız zaman toplam 224 adet disk ile 112 Tb boyutunda bir Logical Drive Kullanabilmekteyiz. Elbetteki bu lun’ u kullanabilmemiz için sahip olduğumuz işletim sistemininde bu boyuttaki bir lun’ u destekliyor olması gerekmektedir.


Storage partitions sayıları arttırılmıştır. IBM Ds 4200, Ds 4700 için desteklenen Storage partitions sayısı 112’ dir. IBM Ds 4800 için bu sayı 512’ dir.


Kuyrukda bekleyen iş sayısı (queue depth) için kuyruk değeri arttırıldı. Controller queue depth değeri IBM Ds 4800 için 4096, IBM Ds 4200 ve Ds 4700 için 2048’ değerine ulaştı.


Storage Manager yazılımının yüklü bulunmuş olduğu kullanıcı/server işletim sistemi üzerinde krik olay günlükleri 72 saat boyunca saklanmak üzere dizayn edilmiştir.


Global Hot Spares özelliği ile otomatik olarak hot spare atanabilmektedir. Artık Hot spare diskleri , array haricinde belirli diskler içinde dizayn edebilmekteyiz.


Daha once ki Storage manager üzerinde ki Cache Block Size boyutu 4 K ve 16 K’ idi. Şimdi 8 K cache Block Size’ de eklenmiştir.


Her bir Logica Drive üzerine atanabilecek FlashCopy özelliği arttırılmıştır. IBM Ds 4800 Storage üzerinde 16 adet Flash Copy, IBM Ds 4200 ve Ds 4700 için 8 adet FlashCopy uygulayabilmekteyiz.


 


Desteklenen mirrors adedi arttırılmıştır. Ibm Ds 4800 Storage için bu sayı 64’ den 128’e yükseltilmiştir. Ibm Ds 4700 için 32’ den 64’ e yükselmiştir.


Unmanageable icon özelliği gelmiştir. Ds Storage manager yönetim arayüzünde artık cevap vermeyen, ulaşılmayan ve yönetimini yapmadığınız Storagbeleri aynı yönetim paneli içinde görebilmekteyiz.


Yeni multiparh driver desteklenmektedir. SDDDSM multipath I/O çözümüdür. Bu teknoloji Microsoft MPIO teknolojisi üzerine geliştirilmiştir. SDDDSM sürücüsü aynı zamanda diğer IBM System Storage Ds 8000 ve IBM San Volume Controller (SCV) için desteklenmektedir.


image001


 


Windows RDAC driver artık yoktur. RDAC driver yerine fail over driver yüklenmektedir. FailOver drive özelliği yüklenebilmesi için Sm Failover driver (MPIO/DSM) veya SDDDSM driver (RPQ) yüklenmelidir. Bu özelliği windows Server 2008 enterprise sunucumuz üzerine yüklendiği zaman işletim sistemimizin MultiPath özelliği kendiliğinden yüklenmektedir.


Daha önceki sistemler üzerinde RDAC driverine sahipsek, Storage Manager 10 Fail-Over Driver’ I yüklemeden önce RDAC driver kaldırmalı ve sistemi yeniden başlatmamız gerekmektedir.


Cache Desteği geliştildi. Bütün cache özelliği şimdi read/write’ dir. Daha önceden ilk 1 Gb’ lık bölümü read/write özelliğine sahipti şimdi ise bütün cache’ nin hepsi bu özelliğe sahiptir.


Desteklenen işletim sistemlerine


·         Vista / w7


·         MicroSoft Windows Server 2008


·         RedHat v5.2


·         HP-Ux v11.23


·         Solaris™ 10 x86


·         SLES 10 SP-2 eklenmiştir.


Bahsetmiş olduğumuz yeni özelliklerin hepsi IBM System Storage Ds Storage Manager (Version 10.30) ve üstü, Storage üzerinde ki controller firmware versiyonu 7.15 ve üstü için geçerli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.


image002


Storage Manager yazılımının kurulumunu anlatmak için fazla bir efor harcamayacağım.Çünkü next-next demekten ibarettir. Uygun bölümleri seçip çok rahat bir şekilde kurulumu gerçekleştirebilmekteyiz.


Dikkat etmemiz gereken bir nokta vardır ki bu karşılaşmış olduğum bir problem olduğu için paylaşmak istiyorum. Storage Manager Yönetim paneli Türkçe dil desteği yoktur. Kurulumu yapmakta olduğumuz client işletim sisteminin bölgesel ayarları Türkçe olarak seçili durumdayken kurulum gerçekleştirilirse ve ileride yazılımı kaldırma ihtiyacı hissedersek bu işlem probleme sebep oluyor. Bu sebepten ötürü ilk kurulum yapılmadan önce bölgesel ayarları Türkçe yapmamanızı önereceğim. Kurulumdan sonra tekrardan değiştirebilrsiniz. Bu durum sadece kaldırma işlemi için oluşan bir problemlidir. Yazılımın çalışmasında bir sıkıntı oluşturmamaktadır.


image003


 


Kurulumu gerçekleştirirken Typical (full installation) seçimi Storage bağlantı gerçekleştirilecek olan sunucular için geçerlidir. Eğer bir client işletim sistemi üzerine yüklemek istersek yazılımın yüklenecek olduğu bilgisayar üzerinde Fibre Channel Host Bus adapter olmadığı algılanacak ve Storage Manager client özelliği haricinde diğer bileşenler yüklenemeyecektir.


image004


 


Kurulum var sayılan olarak c:\Program Files(x86)\IBM_Ds\IBMStorageManagerProfilerServer dizini altına yüklenmektedir. Bu dizini Anti-Virus yazılımımız tarafından taranmaması gerektiğini belirtmemiz gerekmektedir. Yüklenilen dizin altına monitoring araçları olduğu için casus yazılım olarak algılaması ihtimaller arasında yer almaktadır. Bu sebepten ötürü kurulum yapmış olduğumuz dizini tarama yapmaması için gerekli ayarları yapmamız gerekmektedir.


Storage Manager yazılım ile IBM Ds 4000 serisi storagelerimizi iki yöntem ile yönetebilmekteyiz.


Direct (out-of-band) Yönetim Yöntemi.


 


image005


 


Direct (out-of-band) management yönetim yönetemi ile networkümüz içinde bulunan herhangi bir son kullanıcı bilgisayarı veya sunucu üzerine yüklemeiş olduğumuz IBM System Storage Ds Storage Manager ile storagemizin yönetimini gerçekleştirebiliriz. Bu yöntem ile Server veya client’ in Storage ile fiziksel bir bağlantı kurmasına gerek yoktur. Tek ihtiyaç Network üzerinden Storage’ nin controller’larına erişebiliyor olması gerekmektedir. Bir firewall üzerinden geçip yönetim yapılması gerekiyorsa firewall üzerinde açılması gereken port 2463 TCP ve UDP Portlarıdır.


 


IBM ds 4200, Ds 4700 ve Ds 4800 Storagenin her bir controlleri üzerinden iki fiziksel NIC bulunmaktadır. Daha önceki modellerde tek NIC’e sahiptiler. NIC sayısının artmasının nedeni Ds 4000 Ürün ailesi Enterprise ve Data Center gibi büyük yapılar için geliştirildiği için farklı networklerden yönetilme ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiştir. Her bir Controller üzerinde ki iki farklı NIC’ e aynı networkden IP Adresi atayamamaktayız.


 


 


 


image006


 


Host agent (in-band) management yönetim yöntemi ile Storagemizin bağlı bulunmuş olduğu Sunucu üzerinden Fibre Channel I/O path yolu ile yönetilmektedir.


Bu yöntemin avantajları, network üzerinden yönetim gerçekleştirmemekteyiz ve networkümüz içinde olası bir yavaşlık varsa yönetim sırasında bu yavaşlıktan etkilenmeyeceğiz. Bu yöntemi seçtiğimiz zaman Storage Manager yazılımı storageyi tarama sonrasında otomatik olarak ekleyecektir. Fakat bütün işletim sistemleri bu yönetim yöntemini desteklememektedir. Bu yöntemi seçtiğimiz zaman Linux işletim sistemleri LUN’ ları göremeyecek ve storageyi Linux işletim sistemleri üzerinden yönetemeyeceğiz.


 


Makale dizimiz içinde seçmiş olduğumuz yönetim yöntemi Direct (out-of-band) management yönetim yöntemidir.


Fatih KARAALİOĞLU
Çözüm Park Bilişim Portalı Kurucu Üyesi

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x