Haberler

Haftasonu maceram Subaru Forester!

Merhaba,

Subaru ile ilgili sorularınız için lütfen http://www.subaru4ever.com adresini kullanınız.

Yoğun iş temposundan dolayı geçtiğimiz hafta yani Cumartesi-Pazar ‘ı kendime ayırdım ve abim ile dağ bayır demeden gezdik. Bu gezide abimin aracı olan Subaru Forester ile ilk defa tanışma fırsatı buldum. Malum hem onun hem benim işimden dolayı pek sık görüşemiyoruz.

Aslında burada yaptığımıza off-road denilemez ama yine dağ tepe bayır gezmek zevkli oldu. Bilmeyenler için Subaru Forester ile ilgili aklımda kalan bilgileri sizlerle paylaşayım.

Subaru Forester, Subaru firmasının 1997 yılında üretime başladığı bir modeldir. Benim kullandığım araç; 2.0 Turbo Boxer motora sahip. Boxer motoru bilmeyenler için hemen kısaca bahsedeyim. Kullandığımız araçlarda pistonlar dikey birşekilde hareket ederken Boxer motor’da yere paralel olarak yani yatay birşekilde çalışır pistonlar. Minimum direnç ile maximum performans almak için kullanılan bir motor çeşitidir. Porsche ürettiği arabalarda hala bu motoru kullanıyor onuda belireteyim:)  Subaru’nun üretmiş olduğu bütün modeller AWD ‘dir. Başka bir aktarım kullanmıyor yani tam anlamıyla AWD konusunda inanılmaz tecrübeli bir firma.Aracın motor aksamı Subaru impreza WRX modelleri ile hemen hemen aynı. Neden hemen hemen aynı diyorum onuda belirteyim; WRX modellerinde kullanılan turbo ile benim kullandığım araçta bulunan turbo arasında fark var. Araştırdığım kdarıyla motordaki en büyük fark bu. Tabi başka farklarda vardır mutlaka. Yine bütün subarularda olduğu gibi araç simetrik 4×4 durumunda.  Aslında bu Subaru tarafında AWD olarak geçiyor yani All Wheel Drive.  4WD ile AWD çok karıştırılıyor. Bu konu ile ilgili farkı aşağıda bulabilrisiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/4WD

Ayrıca AWD sistemli araçlar ile 4WD sistemli araçlar arasındaki farkıda aşağıdaki video’da görebilirsiniz.

Ayrıca şunuda belirtmek istiyorum. Subarunun üretmiş olduğu AWD sistem kendisine özgü bir sistemdir. Yani araçlar fabrikada bant’da iken şasi AWD ‘ye uygun olarak hazırlanır.Araçların sağ ve sol ağırlık dengesi % 50 – % 50’ye yakın ve ön arka dengeleri de % 55 – % 45 civarındadır. Oyüzden farklı AWD’ler ile karıştırmamakta fayda var:) Ayrıca seri üretim olarak 4WD ve AWD sistemlerini dünyada ilk uygulayan firmadır Subaru. Aslında Subaru’nun ralli’de ki performansına bakarsanız dediklerimi daha iyi anlarsınız. Yani aracın viraj kabiliyeti olsun yol tutuşu olsun hepsi takdir’e şayan düzeydedir:)

Not: Şunuda belirteyim bunuda araştırırken öğrendim; Subaru farklı motor seçeneklerinde farklı AWD kullanıyor yani her aracında aynı AWD’yi kullanmıyor.(Aracın ustası olmadığım için bunu bende tam anlayamadım)

Benim kullandığım araç Subaru Forester 2.0XT modeliydi. Aracın teknik özellikleri aşağıdadır:

 

Motor2.0 XT (177 Hp)veri Düzenle bu arabayı
Kapı5veri Düzenle bu arabayı
Power177 hp veri Düzenle bu arabayı
Maksimum hız202 (195) km/h veri Düzenle bu arabayı
100 km / h durma arası İvme8.3 sec veri Düzenle bu arabayı
Yakıt deposu hacmi60 l veri Düzenle bu arabayı
üretim içine koyarak Yılı2002 yıl veri Düzenle bu arabayı
üretim durdurma Yıl2008 yıl veri Düzenle bu arabayı
Coupe yazınCrossoververi Düzenle bu arabayı
koltuk5veri Düzenle bu arabayı
Boy4450 mm. veri Düzenle bu arabayı
genişlik1735 mm. veri Düzenle bu arabayı
yükseklik1585 mm. veri Düzenle bu arabayı
Dingil2525 mm. veri Düzenle bu arabayı
ön track1495 mm. veri Düzenle bu arabayı
Back track1485 mm. veri Düzenle bu arabayı
gövde minimum hacim406 l veri Düzenle bu arabayı
gövde azami miktar1525 l veri Düzenle bu arabayı
motor PozisyonAçık, boyunaveri Düzenle bu arabayı
motor hacmi1994 ccm veri Düzenle bu arabayı
Max güç5600 Rpm veri Düzenle bu arabayı
Tork245/3200 Nm

Tabi abim Offroad ile çok ilgilendiği için araçta bir takım değişiklikler yaptı. Araçtan maximum verim alabilmek için katalizör iptali yapıldı ve yazılım güncellemesi yapıldı. Bunun sonucunda araç’da bulunan 2.0 Turbo motor 250HP’lik bir güç üretmeye başladı. Ayrıca uzun araştırmalar sonucunda Yokohoma AT lastik alındı. Yine arazi şartlarında daha iyi ilerleyebilmesi için yerden 6cm yükseltildi. Duran arabaya dip gaz yaptığınızda sanki arkadan birisi tekme atıyormuş gibi fırlıyor araba ve kesinlikle patinaj çekmiyor:)

Neyse çok fazla sözü uzatmadan hafta sonu gezimden birkaç kareyi sizinle paylaşıyorum.

IMG_0085

 

Dik bir yokuştan inmeden önce:)

IMG_0086

Ve yavaş yavaş başlıyoruz:)

IMG_0088

 

IMG_0091

IMG_0094

forester3  forester5

forester4

forester2

Veee son olarak zirvelerden bir fotoğraf ila bu maceramı sonlandırıyorum:)

forester6

Yazdıklarım tamamen bir gözlemden ibaret’dir. Yanlış birşey yazdıysam affola:)

İyi çalışmalar…

4 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
orhan dursun
orhan dursun

Aynen katılıyorum size mükenbel bir araç benimde ilk aracım olma şerefine nail oldu diyorum her yönüyle mükenbel param olsa yeni çıkanını alırdım bendeki 2005 xt modeli turbolu almak isteyen herkese tavsiye ederim arkadaş bütün detaylarıyla anlatmış ağzına sağlık alıp binmeden karar veremezsin önce test edin anlayacaksınız….

higuney

Güzel anlatım. Param olsa bir dk düşünmem alırım

acknowledge

Darısı basına Tayfun 🙂

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x