Microsoft

SQL Server 2008 Cluster

Bir önceki yazımızda Windows 2008 R2 üzerinde Failover Cluster hizmetini yapılandırmış ve genel özelliklerine göz atmıştık şimdi ise bu hizmet üzerinde SQL 2008 cluster servisi sunacağız. SQL 2008 in Windows 2008 R2 ile bilinen bir uyumluluk sorunu var ve normal şekilde kurmaya çalışırsanız kurulum sonlanmadan hata ile kesiliyor ve bu can sıkıcı olabiliyor çünkü yarım kalmış bir SQL yüklemesini kaldırmak veya yeniden kurmak çoğu zaman sıkıntılı olabiliyor bu yazımızda başınıza gelebilecek temel sorunlara ve çözümlerine değinerek kurulum yapacağız. Şimdi öncelikle server tarafındaki hazırlıklarına göz atalım.

Öncelikle sunucu rolleri kısmından Application server rolünü eklemenizve her iki sunucudada Ethernet bağdaştırıcı ayarlarından İPv6 özelliğini kapatmanız gerekiyor.

image001

Next ile devam ediyoruz.

image002

Next ile devam ediyoruz. listeden Incoming Remove Transactions ve Outgoing Remote Transactions u seçiyoruz.

image003

Install diyerek yüklemeyi başlatıyoruz.

image004

image005

Ve kurulumumuz bitti Close diyerek kapatıyoruz.

image006

SQL CLuster  arka planda Transaction loglarının sağlıklı işliyebilmesi için MSDTC yani Microsoft Distributed Transaction Coordinator hizmetine ihtiyaç duyuyor. Bunu Failover Cluster Manager aracılığıyla yüklüyoruz.

image007

Listeden DTC yi seçerek devam ediyoruz.

image008

MSDTC hizmetinin kullanacağı cluster ismini ve ip sini girerek devam ediyoruz.

image009

MSDTC cluster hizmetinin kullanacağı cluster diskini seçiyoruz.

image010

Next ile devam ediyoruz.

image011

Finish ile bitiriyoruz bu hizmeti direk cluster üzerinden yüklediğimiz için her iki sunucu içinde geçerli oluyor diğer sunucu üzerinde extra bir ayar yapmamıza gerek kalmıyor.

image012

Gördüğünüz gibi hizmet başlamış durumda ve bir sorun yok .

image013

Ama yazımızın başında bazı sorunlarla karşılaşabileceğimizi söylemiştik eğer Enterprise bir yapıda çalışıyorsanız ve yetki sıkıntınız varsa yani Cluster sunucularındaki hesaplarınız Domain Administrator yetkisine sahip değilse ya Cluster hesaplarına Active Directory içinde Computer hesabı yaratma yetkisi verilmesi gerekiyor yada cluster üzerinde hizmet verdiğiniz servis için mesela MSDTC kurulum sırasında hizmete verdiğiniz isimle aynı isimle bizim kurulumumuzda bu ALPEROZCLUSTDtc idi computer hesabı oluşturmalı ve bu computer hesabının security sekmesinden cluster computer hesabına (user değil cluster isminizle olan ALPEROZCLUSTER) full control vermeniz gerekiyor yoksa servis start olmaz.

Şimdi SQL 2008 Cluster kurulumuna geçiyoruz burdaki ayrıntı ise yazımızın başında dediğimiz gibi bir uyumluluk sorunu olması bu yüzden SQL 2008 sp1 yüklenmesi gerekiyor ama SQL 2008 kurulumunu tamamlıyamadığınız hata verdiği için sp1 yüklüyemiyor veya SP1 li versiyon olmadığı için kurulumda yapamıyorsunuz bu yüzden kurulumu Slip Stream yapmanız gerekiyor yani sp1 i kurulum sırasında üstüne gömüyoruz.

Öncelikle SQL2008 kurulum dosyalarını C:\ nin altında SQL2008 isimli bir klasöre kopyalıyoruz ve SP1 patch’ini SQL2008SP1.exe haliyle C:\ nin altına atıyoruz. Ve SQL2008SP1.exe /x:C:\SP1 komutunu yürüterek dosyaları C:\ altına SP1 isimli bir klasöre açıyoruz.

image014

Ardından açılan SP1 klasörünün içinde x64\setup\1033 klasörünün içindeki sqlsupport dosyasını çalıştırıyoruz burda dikkat etmeniz gereken bu dosyası yüklemezseniz Slip Stream yapmak için kullanacağımız komutun çalışmıyacak olmasıdır bu komutun çalışması için SP1 patc’indeki support tools gerekmektedir normal kurulum dosyasındaki değil.

image015

Bu dosyayı kurduktan sonra C:\SQL2008\setup.exe /PCUSource=C:\SP1 komutunu yürüterek kurulumu başlatıyoruz Açılan pencereden New SQL Server failover cluster installation u seçiyoruz.

image016

Tüm testler sorunsuz bittiyse Ok diyerek devam ediyoruz.

image017

Tekrardan support tools kurulumu gerçekleşiyor normal bir durum korkmanıza gerek yok image018

image019

Ardından gelen pencerede sisteminiz için bir takım testler yapılıyor Network Binding Order dışında herhangi bir warning varsa devam etmeniz önerilmez.

image020

Lisans bilgilerini girerek devam ediyorsunuz.

image021

Aşağıdaki seçimleri aynı şekilde yaparak devam ediyorsunuz.

image022

Next ile devam ediyorsunuz.

image023

Listede Yaratılacak SQL server cluster kaynak grubunu görüyorsunuz bunun yaratılmasını seçebilir veya mevcut yapınızda cluster kaynak grubu varsa onu seçebilirsiniz biz böyle bırakarak devam edeceğiz.

image024

SQL Cluster hizmetinin kullanacağı Cluster disklerini seçiyorsunuz gördüğünüz gibi başka bir hizmet tarafından kullanılan diskleri seçmenize izin vermiyor.

image025

Cluster hizmetinizin kullanacağı ip adresini giriyorsunuz.

image026

Bu ayarıda değiştirmeden devam ediyoruz.

image027

SQL Server servisleri için bir hesap belirtmeniz isteniyor Use The Same account ı tıklıyarak her birisi için ayrı ayrı girmek yerine hepsine birden girebilirsiniz Domain Admin yetkisi vermek istemezseniz Cluster sunucularında local admin hakkına sahip herhangi bir hesabı kullanabilirsiniz.

image028

Bu ekranda SQL kimlik doğrulama yöntemini seçiyorsunuz ben default haliyle bırakıyorum Alt kısımdaki add current user ı seçerek o an login olduğunuz kullanıcıyı SQL e yönetici olarak ekliyebilir veya farklı kullanıcı ve gruplar belirtebilirsiniz.

image029

SQL Data ve loglarının nerde duracağını Data Directories kısmından belirtiyoruz hatırlatmakta fayda görüyorum Log dosyalarını ayrı bir Cluster diskine koymak performans kazandıracaktır.

image030

Hata raporlama ekranı next ile devam ediyoruz.

image031

Kontroller bittikten sonra next ile devam ediyoruz.

image032

Yüklemeyi başlatıyoruz.

image033

Eğer her şey yeşilse derin bir nefes alabilirsiniz image018İlk node sorunsuz bitti demektir .

image034

Close diyerek kurulumu bitiriyoruz.

image035

Şimdi sıra diğer Cluster sunucumuzda onun üzerindede setup u başlatmak için aynı ayarları yapıyoruz yani server rolleri kısmında Application server rolünü yüklüyor  SP1 i c: dizini altına aynı şekilde açıyor SP1 support tools u yüklüyor ve setup ı başlatmak için aynı PCUSource parametresini kullanıyoruz farklı olan kısım setup açıldıktan sonra Add node to a SQL Server failover cluster i seçiyoruz.

image036

Kuralların kontrolü bittikten sonra devam ediyoruz.

image037

Mevcut SQL Cluster yapımızı listede görüyoruz birşey yapmadan next e basın.

image038

SQL servisleri için diğer sunucuda kullandığımız hesabın şifresini tekrar giriyoruz.

image039

Tekrar bir takım testler yapılıyor next ile devam ediyoruz.

image040

İnstall diyerek kurulumu başlatıyoruz.

image041

Ve sonunda buda kazasız belasız bittiyse geçmiş olsun diyoruz image018

image042

Close ile kurulumu bitiyoruz.

image043

Şimdi bir göz atalım gördüğünüz gibi Cluster Servislerimiz aktif ve herhangi bir sıkıntı yok .

image044

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere..

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x