Microsoft

DHCP Veritabanını Yedeklemek ve Geri Yüklemek 1

DCHP sunucularının veritabanlarında verdiği IP’leri kiralama ve ayırma bilgileri tutulur.Default olarak bu dosyalar %SystemRoot%\System32\DHCP klasörü içerisinde toplanır.Bu klasör içerisinde önemli dosyalar şunlardır;

Dhcp.mdb : Dhcp sunucusunun ana veritabanı dosyasıdır.

J50.log : Günlük dosyasıdır.Sunucunun sorun vermesi durumunda tamamlanmamış görevleri veya işlemleri kurtarmak için kullanılan günlük dosyasıdır.

J50.chk : Dchp sunucusunun işlem günlüğünü kırpmak için kullanılan bir dosyadır.

Res1.log, Res2.log : Dhcp sunucu için oluşturulmuş bir günlük dosyasıdır.

Tmp.edb : Dchp sunucusu için oluşturulmuş geçici bir çalışma dosyasıdır.

DHCP Veritabanını Yedeklemek :

%SystemRoot%\System32\DHCP klasöründeki yedekleme dizini, DHCP yapılandırılması ve DHCP veritabanı için yedek bilgiler içerir.Default olarak DHCP veritabanı her 60dk’da bir otomatik olarak yedeklenir.DHCP veritabanını elle yedeklemekte mümkündür.Bunun için;

DHCP konsolunda yedeklemek istediğimiz sunucunun üzerine gelip sağ tuş tıklıyoruz ve Backup seçeneğini seçiyoruz.

DHCP Backup

Burada Default olarak DHCP klasörünün altında Backup adında bir dizin geliyor.Eğer farklı bir klasöre Backup yapmak istiyorsak Browse For Folder kısmından kaydetmek istediğimiz yeri gösteriyoruz.İşlemleri tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Burada ki ayarların yanı sıra aynı zamanda DHCP yedeklerinin konumunu ve zamanını denetleyen Regedit anahtarları vardır.Bunlar;

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DHCPServer\Parameters

klasöründedir.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DHCPServer\Parameters

BackupDatabasePath : DHCP veritabanının konumunu ayarlar.Ancak bu seçeneği DHCP Properties iletişim kutusundan ayarlamamız gerekir.

DatabaseName : Ana DHCP veritabanı dosyasının adını ayarlar.Default olarak DHCP.mdb kullanılır.

BackupInterval : Default olarak 60dk’da bir yedekleme yapar.Buradan kaç dk’da bir yedekleme yapmasını istiyorsanız onu ayarlayabilirsiniz.

DatabaseCleanupInterval : Veritabanındaki girişlerin hangi aralıklarla temizlenceğini ayarlar.Default olarak 60dk’dır.

DHCP Veritabanını Yedekten Geri Yüklemek :

DHCP sunucusunda herhangibi bir problem anında, DHCP veritabanını yedekten geri yükleyip karşılaştırma yapmamız gerekir.Bunun için;

%SystemRoot%\System32\DHCP\Backup dizinin kopyasını, bir arşiv’den geri yükleyin.Ardından DCHP konsolundan geri yüklemek istediğiniz sunucuya sağtuş tıklayıp Restore seçeneğine giriyoruz.Yüklemek istediğimiz yedeği buradan gösteriyoruz ve OK diyoruz.DHCP veritabanı yüklenirken DHCP hizmetleri durdurulur.Buyüzden Client bilgisayarlar IP adresleri almak için DHCP server ile haberleşemez yani bağlantı kuramaz.

Makalenin 2. bölümünde ise “DHCP Veritabanını Yeni Bir Sunucuya Taşımak İçin Yedekleme ve Geri Yükleme Kullanmak” ve “DHCP Server Hizmetini DHCP Veritabanını Yeniden oluşturmaya Zorlamak” anlatacağım.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x