VMwareVMware vCenter

Cluster QuickStart

Merhaba,

vSphere 6.7 Update 1 versiyonu ile birlikte gelen yeniliklerden birtaneside Cluster QuickStart özelliğiydi. Ben bu yazımda Cluster QuickStart hakkında çeşitli bilgiler vereceğim. Cluster QuickStart özelliği vSphere 6.7 Update 1 ile birlikte geldi. Hatta vSphere 6.7 Update 1 yenilikleri hakkında bazı makaleler yazmıştım. Bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

vCenter Server 6.7 Update 1 Release Oldu!

vSphere 6.7 Update 1 ile Gelen Yenilikler

vSphere 6.7 Update 1 Download Link

vSphere 6.7 Update 1 ile birlikte Cluster QuickStart özelliği geldi. Bu özellik sayesinde bir cluster’ı kolay bir şekilde yapılandırabilirsiniz. Ayrıca mevcut cluster’ınıza yeni ESXi host’lar eklemenize olanak sağlar. VMware ortamlarında genellikle cluster konfigurasyonları manuel olarak yapılır ve manuel olarak işlem yapılması bize zaman kaybı yaşatır. Özellikle vSAN ve distributed switch’in olduğu bir ortamı yapılandırmak birazcık vaktimizi alacaktır. Cluster QuickStart özelliği sayesinde bu işlemleri kısa sürede gerçekleştirebiliyoruz. Cluster QuickStart, cluster konfigurasyonunu belirtmiş olduğunuz ayarlara göre otomatik olarak yapılandırır. Böylece önemli bir ölçüde zamandan tasarruf etmiş olursunuz. VMware Validated Design‘da yer alan önerilere göre cluster konfigurasyonun ayarlandığını belirtmek isterim. Cluster QuickStart’da tüm işlemleri tamamladıktan sonra cluster’ın production ortamında düzgün çalışacağını doğrulamak için bir healthcheck yapar. Bu healthcheck sonucunda eğer bir sorun görülürse sanallaştırma admin’i soruna müdahale eder ve tekrar healthcheck yapabilir.

Cluster QuickStart‘ı kullanabilmeniz için öncelikle bir cluster oluşturmanız gerekiyor. Datacenter üzerinde sağ click New Cluster > Finish butonuna basmanız yeterli olacaktır. Daha sonrasında oluşturduğunuz cluster’ı seçip Configure > QuickStart bölümünden Cluster QuickStart bölümüne ulaşabilirsiniz. Ben Cluster’ı oluştururken makalede göstermek adına vSphere DRS, vSphere HA ve vSAN’ı enable duruma getirdim. Belirtmiş olduğum işlemleri yaptıktan sonra aynı yukarıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız.

Cluster QuickStart özelliği aslında isminden de anlaşılacağı üzere hızlı bir şekilde cluster oluşturmanıza olanak sağlıyor. 3 farklı aşamadan oluşan Cluster QuickStart sayesinde ESXi host’ları tek bir seferde cluster’a dahil edebilirsiniz. Yine Cluster QuickStart wizard’ı sayesinde ESXi host’ların lockdown mode ve NTP’lerini ayarlayabilirsiniz. Normalde bu işlemleri yapmak için tek tek ESXi host’lar üzerinde işlem yapmak gerekiyor.

Cluster QuickStart’ın 3 aşamadan oluştuğunu söylemiştim. Ben burada 2 numaralı aşama olan Add Host bölümünden Add butonuna basıyorum ve yukarıdaki gibi bir ekran ile karşılaşıyorum. Burada hali hazırda vCenter Server’a ekli ESXi host’larım olduğu için Existing hosts bölümünden ESXi host’ları seçiyorum ve Next butonu ile ilerliyorum. Eğer ESXi host’larım bir vCenter Server altında olmasaydı New host bölümünden ESXi host’larımızı manuel olarak ekleyebilirdik.

Host summary bölümünde ESXi host’ların genel olarak biglilerini görüyoruz. Next ile devam ediyoruz.

Ready to complete bölümünde ise seçmiş olduğumuz ESXi host’lar artık cluster altına alınacağı bilgisi verilmektedir. Eğer ESXi host’lar maintenance mode’da değil ise otomatik olarak maintenance mode’a alınacaktır. Bu aşamada ESXi host’lar üzerinde herhangi bir virtual machine’in olmadığına dikkat etmelisiniz. Finish butonu ile işlemi sonlandırıyoruz.

Gördüğünüz gibi ESXi host’lar cluster altına eklendi ve QuickStart’ın 2. adımı olan add host bölümünde gerekli doğrulama işlemleri yapıldı. Son aşamada isterseniz Configure Cluster bölümünden vMotion, Management trafiği ve vSAN konfigurasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.

Configure Cluster bölümüne girdiğinizde isterseniz cluster’a dahil olan ESXi host’ları distributed switch’e ekleyebilir hatta burada vMotion ve vSAN network’lerini birbirinden ayırabilirsiniz.

Oluşturduğunuz distributed switch’lerde port group’lar oluşturabilir bu port group’ları VSAN veya vMotion network’u için kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin mimarinize kalmış bir durum aslında. Sonraki aşamalarda vMotion ve vSAN trafiği için IP adreslerini belirtebilirsiniz. Hatta isterseniz DHCP’de bırakabilir veya static IP’de kullanabilirsiniz. Burada Autofill seçeneğini kullanarak otomatik olarak IP, subnet gibi bilgileri doldurtabilirisniz.

Oluşturduğunuz distributed switch’lere hangi uplink’lerin bağlanacağını da yine bu adımlardan belirtebilirsiniz.

Ek olarak;

Cluster QuickStart, VMware vSphere Network I/O Control‘u otomatik olarak aktif eder ve yapılandırır. Yukarıdaki resimde de göreceğiniz üzere trafik türlerini ve bu trafik türlerinin share değerlerini görebilirisniz. Network’de bir kaynak darboğazı yaşandığında hangi trafiğe öncelik verilmesini share değerlerinden belirtebilirsiniz.

Cluster QuickStart’ın en güzel bölümlerinden biri aslında. Advanced options altından vSphere HA, vSphere DRS ve vSAN için özel konfigurasyonlar yapabilirsiniz. Örneğin, vSAN için stretched clsuter konfigurasyonu yapabilir, deduplication ve compression’u enable duruma getirebilir ve fault domain konfigurasyonunu yapabilirsiniz. Bu cluster altındaki tüm ESXi host’ların NTP’lerini aynı anda güncelleyebilir ve ESXi host’ları tek tek konfigure etmeden NTP’leri tanımlamış olursunuz. Tabi buradan EVC’ninde yapılandırıldığını belirtmek isterim.

Yazımın en başındada belirttiğim gibi yapmış olduğumuz işlemler VMware Validated Design‘da yer alan öneriler ile karşılaştırılır ve production ortamı için uygunluğu kontrol edilir.

Cluster QuickStart’ı vSAN’ı kullanmayacağınız bir ortamda cluster’ınızı yapılandırmak için kullanacağınızı pek sanmıyorum. Eğer ortamınızada distributed switch vs yok ise zaten kullanmanızın bir amacıda bulunmuyor. Manuel olarakta işlemleri yapabilirsiniz. Cluster QuickStart’ın asıl amacı vSAN kullanılan ortamlarda daha hızlı konfigurasyon yapılmasını sağlıyor. HCI cluster’ını hazırlamak için elbette script’de kullanabilirsiniz ancak script’i her versiyonda çalıştıramayabilirsiniz. Tamda burada işte Cluster QuickStart büyük bir önem kazanıyor.

https://www.vmware.com/solutions/software-defined-datacenter/validated-designs.html

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Salih Kaya
Salih Kaya

Cluster yapılandırması konusunda, QuickStart efsane işe yarıyor. 🙂

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x